Създадоха бот, който губи времето на подателите на спам имейли

Единственото, което трябва да направим, е да препратим спам имейл към адреса на бота

15:30 10.11.2017

Кибермошениците, които разчитат да измамят някого, изпращайки постоянно спам имейли,  използват автоматизирани програми, които съставят съобщенията и намират на кого да ги изпратят. Тези програми са познати като „ботове”. Новозеландската компания за киберсигурност Netsafe обаче е решила да използва срещу въпросните мошеници техните камъни по техните глави, създавайки бота Re:scam, пише The Verge.

Следващият път, когато в пощенската кутия се появи спам имейл, можете да го препратите към адрес me@rescam.org. След като го направите, имейл адрес ще започне да отговаря на подателя на спам имейла от ваше име, като чрез отговорите си ще се стреми да загуби възможно най-много време на мошеника.

Употребата на ботове с цел да бъдат накарани разпространителите на спам да изпитат на своя глава досадата от непрестанно пристигащи съобщения не е нова идея. И, въпреки че видеото за Re:scam представя технологията като съвсем иновативна и невиждана досега, всъщност новата услуга разчита по-скоро на популярни фрази, които поддържат разговора, отколкото на сложен изкуствен интелект.

Използването на такива фрази обаче изглежда, че върши работа. Друг известен в онлайн пространството бот, който губи времето на мошениците, се нарича Lenny. Той отговаря на телефонните измамници и го прави без никакви компоненти за изкуствен интелект или за разпознаване на речта. Вместо това Lenny използва само 16 предварително записани фрази от диалог, всяка от които фрази е възможно най-неясна и двусмислена. Lenny просто изчаква събеседникът да направи пауза и пуска някоя от 16 фрази на случаен принцип. Видеото показва, че този метод, макар и прост за реализация, е изключително ефективен:
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: видео | спам | програма | имейли | бот | измамници | телефонни мошеници