Светлин Наков: До 30 години роботите ще заменят нискоквалифицираната работна ръка

Главният изпълнителен директор на "СофтУни" смята, че се нуждаем от нещо повече от просто работници

Снимка: Facebook
16:43 21.03.2018
Сигурен съм, че до 30 години роботите ще заемат нискоквалифицираните позиции като шофьори на таксита, готвачи и т.н. Нуждаем се от много повече от просто работна ръка и работници. Това заяви главният изпълнителен директор на „СофтУни“ Светлин Наков, на конференция „Бъдещето на труда“ в Националния дворец на културата (НДК). Целта на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред сектора в следващите десетилетия.

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Наков допълни, че пред 2030 г. 85% от работните места ще бъдат за професии, които все още не съществуват. Според него тенденцията е да се обръща все повече внимание на дигиталните технологии и умения.

„Вече не трябва да знаем само как да сервираме кафе, но и да се научим как да се справим с програмирането на изкуствен интелект. Трябва да се научим да бъдем и да показваме повече от това, което могат машините“, обясни Наков.

По думите му все повече нови длъжности навлизат на пазара. Професии като треньор на роботи или хора, занимаващи се с престъпления, извършени от роботи, ще бъдат част от живота след време. Според него нискоквалифицираните длъжности ще се заемат от роботи, а по-висококвалифицирани от образовани и подготвени за работата хора.

„Останалите просто ще оцеляват, заедно със социалната система“, допълни той. Според Наков подготовката за тези нови времена се корени във висококачествено образование и промяна в образователната система.

 „Системата за образование в момента се базира на повторение и запомняне на нещо, а така не се работи в модерната ера. Компаниите не се нуждаят от такива хора", коментира Светлин Наков.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НДК | Роботи | изкуствен интелект | СофтУни | дигитални технологии | Светлин Наков

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини