Творба на Леонардо да Винчи постави рекорд за най-скъпа картина

"Спасителят на света" бе продадена за рекордните 450 млн. долара

08:21 16.11.2017
Картина на Леонардо да Винчи бе продадена за рекордните 450 млн. долара, съобщава BBC. Търгът за продажбата на произведението е продължи 19 минути, като началната цена е била 100 млн. долара. 

Творбата, известна като Salvator Mundi (Спасителя на света) изобразява Иисус Христос в небесносини дрехи. Дълго време се смяташе, че картината е изчезнала, тъй като следите на платното се губят от 1763 г. През 1900 година платното се е появило в частна колекция в силно увреден вид.

Последният собственик на картината "Спасителят на света" е руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който купува картината през 2013 г. за 127,5 млн. долара.

Експерти смятат, че творбата е била нарисувана за френския кралски двор и е попаднала в Англия след женитбата на Карл I френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 г.

До момента най-скъпата картина бе творбата на Пабло Пикасо "Алжирски жени", за която през 2015 г. бяха платени рекордните 179 млн. долара. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | рекорд | търг | картина | Леонардо Да Винчи | Спасителят на света

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ