Учени наблюдаваха сблъсък на две неутронни звезди (видео)

Явлението бе уловено за първи път на Земята

Снимка: NASA
13:55 17.10.2017
Учени от цял свят наблюдаваха сблъсък на две неутронни звезди. Явлението се е случило в галактиката NGC 4993 , на 130 милиона светлинни години от Земята, съобщиха от НАСА. 

Звездният сблъсък е уловен за първи път не само на Земята, но и от телескопите, разположени в земната орбита.

В резултат на експлозията, уредите на телескопа "Ферми" са уловили силно енергиен пулс от светлина. Астрофизици от цял свят са наблюдавали явлението и са опитали да проследят остатъците от взрива. 

"За първи път видяхме светлина и гравитационни вълни, предизвикани от едно и също небесно явление", разказва Пол Херц, директор на астрофизичния отдел в НАСА. По думите му това е изключително събитие за науката,

Учените отбелязват, че предположенията на теоретичната физика как точно протича сблъсъка на неутронни звезди, са били абсолютно правилни.

Очаква се последващ анализ, който ще докаже дали при сблъсък на неутронни звезди се получават тежки метали, като платина и злато.

Неутронните звезди имат изключително плътни тела и огромно гравитационно поле. Те излъчват мощно електромагнитно лечение и наподобяват светлина на морски фар заради въртенето им. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: видео | НАСА | сблъсък | неутронни звезди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини