В Ню Йорк затягат сигурността преди Нова година

Очаква се в новогодишната нощ на Таймс скуеър да се съберат около 1 млн. души

09:06 28.12.2017

За новогодишната нощ в Ню Йорк се затягат мерките за сигурност на Таймс скуеър и околностите му, съобщава американската телевизия ABC, като се позовава на източник от полицията.

Ще бъдат въведени допълнителни мерки за безопасност в парковете в околностите на Таймс скуеър. Ще бъде наблюдавано придвижването на тежкотоварни камиони по улиците на града.

Очаква се в новогодишната нощ на Таймс скуеър да се съберат около 1 млн. души, за да отпразнуват заедно настъпването на 2018 г. Там мерките за сигурност предвиждат засилени полицейски патрули, поставянето на заграждения на основните кръстовища, както и спирането в близост до тях на камиони с пясък.

Мерките за сигурност се засилват заради оставащата заплаха от страна на терористичната организация Ислямска държава, коментира бившият директор на Националния антитерористичен център Мат Олсън. През последните две седмици групировката призова поддръжниците си да извършват терористични атаки с подръчни средства на места, на които има струпване на много хора, допълва експертът.

За последните два месеца в центъра на Ню Йорк бяха извършени две терористични атаки. На 31 октомври 29-годишен узбекистанец с пикап се вряза в хора на велосипедна алея, отнемайки живота на 8 души и ранявайки над 10. Той бе арестуван и пред разпитващите каза, че е действал под влияние на терористичната групировка „Ислямска държава“.

На 11 декември в центъра на Манхатън недалеч от автобусен терминал и станция на метро близо до Таймс скуеър избухна бомба. Извършителят беше 27-годишен жител на Бангладеш, който задейства прикрепено към тялото му самоделно взривно устройство. Той бе ранен, както и трима души край него. Губернаторът на щата Андрю Куомо каза, че нападателят е действал под влияние на пропагандата на „Ислямска държава“ и на други терористични групировки.

Посрещането на нова година на Таймс скуеър е традиция, в която кулминацията е спускането на кристално кълбо с диаметър 3.5 метра и тегло 6 тона. Обикновено известна личност натиска бутона за спускане на кълбото по пилон. Сред тези видни личности досега са били Бил Клинтън, Лейди Гага, Мохамед Али и др. Кълбото се спуска в последните минути на обратното броене преди полунощ. Тази година правото да постави началото на обратното броене на Таймс скуеър има Тарана Бърк, основателка на движението „Аз също“ за защита на правата на жените, станали жертва на сексуални посегателства. През декември редакцията на сп. "Тайм" обяви движението за личност на годината.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | сигурност | ню йорк | Нова година | Ислямска държава | Таймс скуеър | новогодишна нощ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини