Защо анонимен bitcoin милионер дава за благотворителност $86 млн.

За момента дарения са получили 9 неправителствени организации

Снимка: Pixabay
12:41 24.12.2017
Какво ще направите, ако имате $86 млн.? Това е дилема за някои от първите откриватели на Bitcoin, благодарение на огромното покачване на цените на крипто-валутата - от по-малко от 1000 долара през миналата година до връх от почти $20 000 през декември тази година.

Един щедър британец реши да последва лидерството на Бил Гейтс и да създаде филантропски  проект - фонд Pineapple (Ананас), защото "след като имате достатъчно пари, парите нямат значение", казва той.

Основателят, известен само като Pine, заяви в средата на декември: "Дарявам 5 057 bitcoin за благотворителни каузи!", пише Guardian. И оттогава е дал 7 550 000 щатски долара в bitcoin за благотворителни организации и каузи по света, с идеята да раздаде и останалото през следващите няколко месеца.

"Щастлив съм, че мога да помогна за промяната на света към по-добро", казва Pine в телефонен разговор, запазвайки своята анонимност. "Имам голяма вяра в човечеството, но искам повече хора да живеят с любов и уважение един към друг", допълва той.

Ранните инвеститори в крипто-валутата, които имат прозорливостта да задържат своите bitcoin, сега са щедро възнаградени. В един свят, където повечето хора с висок нетен капитал натрупват още по-голямо богатство, и когато неравенствата се засилват, Pine променя тенденцията.

Той обяснява, че търси три неща, когато избира за какво да дари: "Колко е въздействаща дейността (особено в международен мащаб), какви иновационни умения носят различните каузи на масата и колко ефикасни и устойчиви са". Той обаче признава, че най-вече се доверява на инстинктите си и на каузи, в които е повярвал.

За момента дарения са получили 9 неправителствени организации. Сред тях са такива, които правят медицински проучвания, които подпомагат бедните общности, организации с технологична насоченост - като например за разработки на технологии с отворен код.

Една от организациите, получила дарение, е Electronic Frontier Foundation, която защитава правата на онлайн потребители.

Друга организация е Watsi - платформа, която иска да въведе универсално здравеопазване в САЩ.  Също така сред получилите дарения са SENS Research Foundation, която разработва лечение за дегенеративни заболявания и Water Project, която подпомага изграждането на безопасни водни източници в Африка.

Продължаващата дарителска акция вероятно ще оспори наложеното мнение, че Bitcoin е валута, която по-често се използва за престъпни цели.

Въпреки това обаче тя не успява да пребори опасенията, че балонът с крипто-валутите ще се спука много скоро.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: милионер | благотворителност | Bitcoin | Pineapple Fund

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини