Приключи ли „златната ера“ в отношенията между Лондон и Пекин?

Великобритания реши да изхвърли китайската Huawei от 5G мрежата си, а това вещае влошаване на отношенията

Приключи ли „златната ера“ в отношенията между Лондон и Пекин?

Снимка: БТА

Решението на Великобритания да извади Huawei от своята телекомуникационна 5G мрежа рискува да навреди на многомилиардните търговски и инвестиционни отношения с Китай. Това пък може да стане в най-лошия възможен момент за икономиката на Обединеното кралство, пише CNN в свой анализ.

Този ход от страна на Лондон разкъсва 20-годишно партньорство с китайската компания. Ходът вече предизвика гневен отговор от Пекин, който в сряда заяви, че ще направи всичко необходимо, за да защити интересите си. Китай също предупреди, че решението ще възпре бъдещите инвестиции на неговите компании.

„Начинът, по който се отнасяте към Huawei, ще бъде последван много внимателно от други китайски предприятия“, заяви посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяоминг по време на пресконференция. „Взаимното доверие беше подкопано. Ще бъде много трудно предприятията да имат увереността да имат повече инвестиции“.

През последните години Великобритания се сближаваше с Пекин. Това беше първата голяма западна икономика, която се присъедини към конкурента на Световната банка - Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура - през 2015 г. Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън агресивно ухажваше инвестициите от Китай, включително в ново поколение атомни електроцентрали.

Но тази кратка „златна ера“ в отношенията между двете държави може би вече е приключила. Обединеното кралство е ударило Китай там, където боли и обратът е неизбежен. Телекомуникационното оборудване беше най-големият внос на Острова от Китай през миналата година на стойност 7 млрд. британски лири (8.8 млрд. долара), според митническите данни.

Забраната е „обръщане на дългогодишната политика на последователни британски правителства, които се опитват да привлекат китайски инвестиции в Обединеното кралство и в частност ухажване на Huawei“, заяви Тим Съмърс, старши сътрудник по програмата за Азиатско-Тихоокеанския регион в Chatham House, мозъчен тръст във Великобритания. „Акцията срещу Huawei може да накара други китайски компании да се замислят за инвестиране във Великобритания“, добави той.

Как Пекин ще реагира на ситуацията е от голямо значение за Обединеното кралство, което е изправено пред най-лошия икономически спад в света заради пандемията и опцията за т.нар. „твърд Brexit”.

Въпреки намесата на правителството за защита на работните места и съживяване на икономиката, почти една трета от британските фирми планират да намалят числеността на работната си сила през следващите три месеца, според доклад на Британската търговска камара, публикуван в четвъртък. Великобритания се нуждае от всички приятели, които може да получи, докато се престрашава да замени търговските сделки, на които се радваше като член на ЕС, и да намери новите възможности – тези, които премиерът Борис Джонсън обеща, че ще дойдат от Brexit.

Китай е третият по големина експортен пазар на Обединеното кралство през 2019 г. след САЩ и Европейския съюз, който представлява 4% от целия износ на стоки и услуги във Великобритания с рекордна стойност от 30.7 млрд. британски лири (38.7 млрд. долара), според Службата за национални статистика.

Миналата година златото, нефта, моторните превозни средства и лекарствата съставляваха две трети от износа на стоки от Обединеното кралство в Китай на обща стойност от 15.5 млрд. британски лири (19.5 млрд. долара). Според годишния доклад на Jaguar Land Rover, най-големият производител на автомобили в страната, прави около една пета от продажбите си в Китай. Страната също е жизненоважен пазар на луксозни марки, включително на Burberry (BBRYF), който печели 40% от приходите в Азиатско-Тихоокеанския регион, и дестилаторите на уиски в Шотландия.

Входящите инвестиции от страна на Китай са също толкова важни. Стойността на китайските инвестиции и договори във Великобритания надхвърли 81 млрд. долара през последното десетилетие, според Американския институт за предприемачество. Анализ на Cambridge Econometrics показва, че отношенията между Великобритания и Китай поддържат над 100 хил. работни места, до голяма степен заради милиардите, изразходвани от китайски туристи и студенти.

Неотдавнашен доклад на мозъчен тръст на Хенри Джаксън, установява, че Обединеното кралство разчита на Китай за повече от 50% от доставката си на 229 стоки, включително лаптопи, мобилни телефони, няколко лекарствени съединения и стоки с промишлени приложения, като напр. защитни обувки от стъкло и стомана.

Коментари: 0