1,5 милиарда разплатени по ОП "Транспорт"

Договорен е над 96% от бюджета на програмата, отчете министър Ивайло Московски

Над 1,5 млрд. лв. са реално разплатените средства към изпълнителите на проекти по Оперативна програма „Транспорт”. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг днес. Събитието е част от  Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка за представяне на изпълнението и напредъка на оперативните програми, финансирани в България със средства от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

В брифинга участие взеха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, началника на отдел „България” в ГД "Регионална и градска политика" Реналдо Мандметс и Филип Хат, началник на отдел „Румъния, България, Малта“ в ГД " Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия.

„Към момента няма опасност от загуба на средства от ОП „Транспорт”, напротив – бюджетът на проектите, по които се работи, надхвърля финансовия ресурс на програмата”, каза министър Ивайло Московски. По думите му стартирането на повече проекти е било дадено като съвет от Европейската комисия, за да се навакса огромното закъснение, което е било допуснато преди 2009 г.

„Договорили сме над 96% от бюджета на програмата, а одобрените средства от Европейската комисия са над 1,2 млрд. лв. Тези пари реално са влезли в икономиката и са една от основните причини да се генерира растеж на Брутния вътрешен продукт”, отбеляза Московски.

„В ситуация на криза, най-добрият начин за растеж е инвестицията. Реалните ефекти от реализацията на тези средства може да се види. Конкретният пример е софийското метро – над 350 000 души на ден използват подземната железница – проект с безспорен ефект върху обществото и околната среда”, каза Ивайло  Московски.  

„Продължаваме подготовката на проектите за следващия програмен период като основен приоритет е завършването на жп направлението от сръбската граница до турската и гръцката граници, както и връзката до Бургас, АМ „Струма” и третият лъч на метрото”, допълни министър Московски.

Физическият напредък по ОП „Транспорт” е факт, той е осезаем. Можем да говорим за километри положен път, влакове, железници. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на брифинга.

Коментари: 0