1 500 служители на "Мини Марица-Изток" са в принудителен отпуск

Причината е слабото търсене на въглища, което пък се дължи на ниското потребление на ток

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

1 500 миньори от "Мини Марица-Изток" ЕАД са в принудителен платен отпуск от днес. Това каза за Дарик радио Генчо Генчев, лидер на КТ "Подкрепа" в дружеството. Той настоява вече да се събере браншовият съвет и да се решава какво да се прави.

"Спешно трябва да се свика един браншови съвет. Първо чакахме да се структурира новото правителство. Да кажем, че сега вече са го структурирали донякъде, днес ще го доструктурират. Да се събере вече този браншови съвет, да слагаме мерките на масата и да се гледа какво ще се прави. Не може българската енергетика да не работи. Ако някой има за цел да внася електроенергия отвън и в България безработицата да се увеличава, това е начинът", категоричен е Генчев.

Сред другите искания са преразглеждане и премахване на такси като тези за зелена и кафява енергия, такса пренос и др.

Генчев отбеляза, че от 84 000 тона производството е спаднало на 28 000 тона въглища, а смените аса намалели от 4 на 3. Той подчерта, че миньорите са готови на диалог, но ако до две седмици няма консенсус, ще предприемат "други" действия.

В момента четирите централи в "Мини Марица-изток" работят при крайно намалени мощности - едва 20%. Част от блоковете в ТЕЦ-овете в комплекса бяха изключени от Електроенергийния системен оператор в последните две седмици, заради ниското потребление на ток в страната и слабия износ.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обясниха в началото на месеца, че принципно този период на годината е критичен за електроенергийната система заради ниското потребление. От там уточниха обаче, че тази година потреблението е значително по-ниско от това през същия период на миналата година.

Подкрепи Economic.bg