Airbus подписа сделка за 18.4 млрд. евро

Сделката е сключена с нискотарифната индонезийска компания Lion Air

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Френската компания Airbus SAS е получила поръчка за 234 пътнически самолета на стойност 18.4 млрд. евро, предаде Reuters. Информация е потвърдена от администрацията на френския президент Франсоа Оланд.

Сделката за летателните средства е сключена с нискотарифната индонезийска компания Lion Air. Церемонията по подписването се е състояла в Празничната зала на президентството, където подписите си под договора са положили генералния директор на Lion Air Рушди Кирана и директора на Airbus SAS Фабрис Брежие.

Поръчката е за 109 самолета А320 Nео, 65 самолета А321 и 60 самолета А320. Според френското президентство самолетите Nео трябва да бъдат доставени до 2016 г., а класическите модели - през 2014 г. "Това е договор, който е пример за успеха на авиационната мрежа и пример за това, което искаме да направим заедно в индустрията", отбелязват от Елисейският дворец. 

Администрацията на президентството отбелязва, че това е "най-големият договор в парична стойност за гражданската авиация на Airbus". Очакванията са договорът да осигури около 5000 работни позиции във Франция в рамките на следващите 10 години.

Подкрепи Economic.bg