УниКредит c печалба от 3.5 млрд. евро в Централна и Източна Европа

Мерките за намаляване на разходите и фокусът върху управлението на рисковите активи са сред причините за доброто представяне на банката в трудната икономическа среда

3575 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Брутната печалба на УниКредит в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) нарасна с 4% до 3.5 млрд. евро през 2012 г. Само за четвъртото тримесечие на изминалата година финансовият резултат на групата в региона се е увеличил с 15.4% до 960 млн. евро.

Нетната печалба на УниКредит за 2012 г. е в размер на 865 млн. евро. Брутният положителен финансов резултат достига 10.1 млрд. евро, което представлява ръст от 5% на годишна база. Повишението се дължи на цялостната политика на банковата група за съкращаване на разходите, които са се свили с 3% през 2012 г. до 15 млрд. евро.

„Днес УниКредит е по-добре позиционирана спрямо година по-рано, както по отношение на цялостните си финансови резултати, така и по отношение на капитала и ликвидността. Ние сме готови за предизвикателната 2013 г. Резултатите на УниКредит се подобряват независимо от трудностите в глобалната икономика. Доброто представяне на групата се дължи на мерките, заложени в Стратегическия ни план, мерките за намаляване на разходите и фокусът ни върху управлението на рисковите активи“, коментира Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Регионът на ЦИЕ е ключов за цялостното представяне на УниКредит. За да оптимизира дейността си в ЦИЕ групата намалява присъствието си в някои страни и увеличава инвестициите си в ключови пазари.

Като част от стратегическия план, обявен в края на 2011 г., дейностите на УниКредит в Балтийските страни се съсредоточават в Латвия. Централизацията се очаква да приключи в средата на 2013 г. В момента в Балтийските страни групата е представена с една централа в Латвия, два клона в Естония и два корпоративни филиала в Литва. УниКредит ще продължи да обслужва клиентите си в региона чрез новата централизирана структура в Латвия. В допълнение, отново в изпълнение на Стратегическия план продължава сливането на банките в Чехия и Словакия.

В същото време в Русия концернът Renault-Nissan и УниКредит се договориха за създаването на специализирана банка за автомобилната индустрия. Тя ще предлага широка гама от финансови услуги на клиентите и дистрибуторите на марките Renault, Nissan и Infinity в страната. Очаква се смесеното дружество да заработи до края на 2013 .

 

Подкрепи Economic.bg