Кипър отложи за вторник гласуването на шоковия данък

Взето е решение банките в Кипър да останат затворени през следващите два дни с цел да се избегне изтичането на големи парични суми

3599 ~ 1 мин. четене

Гласуването от депутатите на спорния спасителен план на ЕС, включващ облагането с безпрецедентен данък на частните банкови депозити, се отлага за вторник. Това съобщи председателят на кипърския парламент Янакис Омиру, цитиран от АФП.  Той каза пред репортери, че парламентът ще се събере за гласуването в 18 часа във вторник.

Янакис Омиру каза още, че информацията за промените ще бъде предоставена след разглеждането на проектозакона от парламентарната комисия по икономическите въпроси.

Същевременно държавната телевизия РИК обави, че е взето решение  банките в Кипър да останат затворени през следващите два дни с цел да се избегне изтичането на големи парични суми. Според други източници този срок се очаква да бъде удължен до идващия петък.

В писмото на банката, с дата 16 март и гриф "поверително", се казва, че банката забранява "временно, до по-нататъшни указания, осъществяването на каквито и да са плащания или преводи на капитали през която и да е система за плащания, работеща в границите на страната или извън нея, включително в рамките на едно кредитно дружество".

По-рано кипърското правителство отложи за понеделник обсъждането в парламента, което трябваше да се състои в неделя по постигнатото споразумение за спасителен план за изпадналата на ръба на фалита кипърска икономика.

Изискването на международните кредитори е за облагане на депозитите в кипърските банки с 6,75% до 9,9% в зависимост от размера на сумите и на лихвите по тях.

Подкрепи Economic.bg