Предлагат $1 млн. на президента на Уругвай за стария му Beetle

Aко склоня за офертата на арабския шейх, парите ще отидат за бездомни, признава Хосе Мухика

Беднякът-милионер

Предлагат $1 млн. на президента на Уругвай за стария му Beetle

Снимка: el-siglo.blogspot.com

4655 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

1 млн. долара за Volkswagen Beetle предлагат на един от най-популярните политици в света – президента на Уругвай Хосе Мухика, прославил се с аскетизма си и легализирането на марихуаната.

Уругвайският държавен глава, когото наричат „най-беден президент в света“, разказа за това в интервю за списание Busqueda. Такава оферта му е направил един арабски шейх.

Споед изданието, предложението за купуване на автомобила 79-годишният президент е получил по време на международна среща на върха в Боливия: „Те ми направиха оферта“. „Аз бях малко учуден и поначало не съм обърнал внимание на това. Но след това постъпи още едно предложение и аз вече започнах да гледам на това по-сериозно“.

Президентът казва, че няма никаква привързаност към коли и с радост би изложил „своя стара кола на продажба“. Той се пошегува, че не е продал автомобила „само защото му е необходим за старото му куче с три лапи Мануела“.

Хосе Мухика, когото уругвайците наричат Пепе, призна, че ако се съгласи да продаде колата, то парите ще отидат за програмата му за осигуряване на жилища за бездомни. Президентът, както е известно, от години се занимава с благотворителност и 90% от заплатата си дарява за бедни.

Съгласно данъчната му декларация за 2010 г. състоянието му е било 1 800 долара и включва цената на стария Volkswagen. Не е за учудване, че Хосе Мухика има над 60% подкрепа сред уругвайците, но Конституцията на латиноамериканската държава не позволява преизбирането за втори президентски мандат. Затова тази година му е последната на поста.

Подкрепи Economic.bg