10,3% е безработицата в ЕС през април

У нас незаетите достигнаха 12,6 на сто

Близо 17,5 милиона души в еврозоната са били без работа през април, като 3,5 милиона от тях на възраст под 25 години. Статистическата служба на Евросъюза отчете рекордните 11% безработица за четвъртия месец от годината.

Безработицата в България се е увеличила с 0,1% и е достигнала 12,6 % през април, показват данните на „Евростат”.

Испания отново е най-засегната от слаба заетост в еврозоната – близо четвърт (24,3%) от активно търсещите работа в кралството са регистрирани в бюрата по труда.

С най-ниска безработица са Австрия (3,9%), Люксембург и Холандия (по 5,2%) и Германия – 5,4%. За една година безработицата е намаляла в 11 държави, увеличила се е в 15 и се е задържала на едно ниво в Ирландия.

Безработицата в целия Европейски съюз е малко по-ниска от тази в групата на страните, използващи общата европейска валута – 10,3%. По оценки на „Евростат” близо 25 млн. мъже и жени в ЕС са без работа. С цели 102 хил. са се увеличили безработните спрямо март. За една година безработните в ЕС са се увеличили с почти 2 милиона, 1,8 милиона от които в еврозоната.

Страдащата от икономическа и политическа криза Гърция е сред страните с най-висока безработица в съюза – 21,7% (данните са за февруари). В същата група попадат Латвия (15,2%) и Португалия с по 15,2%.

Коментари: 0