10 млн. лв. инвестиции в пристанище "Варна" през 2013 г.

Порт "Варна-Запад" вече разполага с два нови мобилни пристанищни крана

3755 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Само тази година инвестираме повече от 10 млн. лв. в пристанищната инфраструктура на порт "Варна". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии Данаил Папазов по време на официалното пускане в експлоатация на двата нови мобилни пристанищни крана на "Варна-Запад".

"Надявам се до края на годината да успеем да стартираме и проекта за удълбочаване на дъното на нулево кейово място на пристанище "Варна-Запад". Анализите показват, че само за няколко години, това ще доведе до увеличение с няколко милиона тона на обема наливни и опасни товари, които преминават през пристанището", каза министър Папазов.

По думите му само за първите шест месеца на 2013 г., пристанище "Варна" е реализирало приход от близо 28 млн. лв. и е обработило около 4.5 млн.  тона товари. "Зная от личен опит как се работи на пристанище Варна и какви усилия полага всеки един работник и служител, за да може това да е едно от най-успешните предприятия в сферата на транспорта", допълни Данаил Папазов.

Двата нови крана са тип HMK 170 E с дизел-електрическо задвижване и са универсални, като могат да бъдат използвани за генерални и насипни товари, както и за контейнери. При тежкотоварни операции те могат да работят със скорости на издигане: 63 т. за 32 мин, а при стандартни операции: 45 т. за 40 мин. Дължината на стрелата на всеки от тях е 38 м. Стойността им е девет милиона лева и според прогнозите ще се изплатят за около три години.

Подкрепи Economic.bg