Спор около смъртта на Ван Гог

Писателите Стивън Найфе и Грегори Уайт твърдят, че холандският художник е бил убит

4496 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Специалисти от музея на Ван Гог в Амстердам отричат твърдението на Стивън Найфе и Грегори Уайт, че художникът е бил убит. Те подкрепят общоизвестната теза, че художникът се е самоубил, пише The Art Newspaper.

Найфе и Уайт, носители на наградата "Пулицър" за книгата "Джаксън Полък: Една американска сага", правят подробно разследване за последните дни от живота на Ван Гог и оспорват общоприетата теория, че художникът се е прострелял. Разкритията си двамата автори описват в книгата "Ван Гог: Животът". До заключението, че Ван Гог е бил убит, а не се е самоубил, те стигат след подробно разглеждане на съдебни доказателства. Писателите се базират на твърдението на двамата доктори, които са прегледали раната - Жан Мазери и Пол Гаше, че раната е направена от оръжие, с което е стреляно от разстояние и че куршумът е влязъл под необичаен ъгъл.

Луи ван Тилборг и Тейо Миидендорп, специалисти от музея на Ван Гог в Амстердам, наскоро излязоха с твърдението, че Ван Гог не е бил убит и застават зад теорията, че смъртта му е в резултат от самонанесена огнестрелна рана. Те се базират на нови разкрития, според които д-р Гаше твърди, че огнестрелната рана е била кафява в средата и лилава по краищата. Кафявият цвят най-вероятно е причинен от барута на пистолета, който не би бил открит върху тялото на Ван Гог, ако е било стреляно от разстояние.

Според Найфе и Уайт, Ван Гог е бил застрелян от Рене Секретан, 16-годишен младеж като художникът е приел съдбата си и е решил да защити младежа. Това твърдение е базирано на слух в Овер, според който художникът е бил застрелян от младежи. Специалистите от университета в Амстердам обаче твърдят, че самоубийството на Ван Гог е било планирано и е в резултат от обтегнатите в последно време отношения с брат си - Тео Ван Гог и чувство на душевен смут.

Винсент ван Гог е един от най-известните и ексцентрични европейски художници. Почива на 29 юли 1890 на 37 годишна възраст в Овер, след като живее с огнестрелна рана в гърдите в продължение на 2 дни.

Подкрепи Economic.bg