10% повече туристи в Банско

Приходите обаче са се увеличили едва с 5 на сто

6456 ~ 1 мин. четене

През изминалия зимен сезон хотелиерите в Банско са отчели 10% повече туристи, въпреки заетата наполовина леглова база, ниски цени на хотелските услуги и минимален брой българи.

Независимо от многото туристи по време на световните ски състезания, като цяло общата заетост в хотелите за целия зимен сезон е била между 45 % и 50 %, съобщи председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Янка Рахова пред Агенция „Фокус”.

Приходите обаче са се увеличили едва с 5 %. Несъмнено световните ски състезания са основната причина за повечето туристи тази година в Банско. Какви са приходите от туризъм тази година в курорта, засега остава неясно.

Хотелиерите определят като тревожна тенденцията в Банско да има все по-малко български туристи. За сметка на това все повече руснаци, англичани, турци, гърци, македонци, румънци и сърби почиват в зимния курорт.

Като цяло обаче хотелиерите са категорични, че гръцките туристи също намаляват. Освен кризата, намаленията в цените на хотелските услуги в Гърция е друга причина туристите да предпочетат родината си, вместо Банско, коментира Рахова. Според прогнозите за идния зимен туристически сезон, цените на хотелските услуги най-вероятно ще се запазят на същите нива, независимо от желанието на хотелиерите да се увеличат, допълни Рахова.

Подкрепи Economic.bg