10 страни, в които марихуаната може да стане напълно легална

Изданието TheRichest представя списък със страните, които обсъждат възможностите за пълното легализиране на растението

Автор: Божидара Иванова

2013 г. се оказа силна година за активистите на легализацията на канабис по света. Уругвай стана първата държава в света, която легализира напълно притежаването, култивирането, транспорта, продажбата и консумацията на марихуана в цялата страна, след одобрен законопроект на президента Хосе Мухика. Колорадо и Вашингтон също легализираха производството и продажбата на марихуана. Много страни сега са в тясно сътрудничество за оценка на ситуацията в Уругвай, обсъждайки техните възможности за легализация. Изданието TheRichest представя списък със страните, в които скоро марихуаната може да бъде легална.

10. Съединените щати 

САЩ е една от страните, в които марихуаната скоро може да бъде законна. Американският президент Барак Обама неотдавна заяви, че вярва, че марихуаната не е по-опасна от алкохола.

9. Мексико

В момента законите в Мексико позволяват притежание на до 5 грама марихуана. Много известни личности, като например бившият мексикански президент Висенте Фокс, призоваха за легализирането на растението. Според тях това ще помогне за намаляване на черния пазар на наркотици в страната.

8. Колумбия

Отглеждането, продажбата и транспортирането на марихуана са незаконни в Колумбия. Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос призова за глобална легализация на марихуаната в опит да се противопостави на отглеждането и търговията с по-опасни и незаконни наркотици като кокаин, които водят до широко разпространено насилие. Колумбийското правителство следи отблизо ситуацията в Уругвай и е в очакване на конкретни резултати, които да подтикнат страната да легализира марихуаната.

7. Канада

В доклад на ООН се посочва, че канадските тинейджъри пушат марихуана повече от всяка друга нация в света. Лидерът на либералната партия и възможен кандидат в предстоящите национални избори Джъстин Трюдо, отдавна подкрепя идеята за пълното легализиране на марихуаната в Канада. Според него страната трябва да следва примера на Колорадо, Вашингтон и Уругвай.

6. Португалия

Португалия стана първата страна в света, която декриминализира притежанието на всякакви лекарства - от марихуана до кокаин и хероин през 2001 г. Повече от десетилетие след тяхната национална декриминализация страната отчита 50% спад в случаите на злоупотреба с наркотици. Въпреки, че наркотиците не са напълно легализирани, Португалия има различна позиция по въпроса - хората, които употребяват наркотици са болни и се нуждаят от помощ, а не престъпници на държавата.

5. Ямайка

Отглеждането и притежаването на марихуана в Ямайка все още не са напълно легализирани. Въпреки, че все още има малка глоба за притежание на растението, то е широко разпространено на целия остров. Именно голямото предлагане на марихуана направи Ямайка водеща туристическа дестинация. Някои членове на парламента в страната настояват за пълната легализация на растението.

4. Чешка република

Чешката република декриминализира марихуаната като лекарство преди доста време и притежанието до петнадесет грама е законно. Страната наблюдава Холандия, която привлича милиони хора от цял свят. Все по-често въпросът за легализацията излиза на дневен ред.

3. Холандия

За голяма изненада на всички наркотиците и канабисът не са напълно легализирани в Холандия. Законът позволява продажба на ограничени количества леки наркотици - включително канабис. Последните няколко поправки забраниха пушенето на канабис в местата за продажба на тези растения. Собствениците им спечелиха съдебно решение, според което те трябва да бъдат компенсирани за загубите на приходи в резултат от забраната. Някои холандски кметове настояват за пълната легализация.

2. Аржентина

Съседната на Уругвай страна съвсем скоро може да последва стъпките за легализация на марихуана. Темата започва да става все по-гореща в аржентинското правителство. В момента притежанието на канабис се декриминализира, и се стигна до изслушване във Върховния съд, който постанови, че малки количества канабис за лична употреба са приемливи. С наближаването на изборите скоро в Аржентина това може да бъде обсъждана тема още по време на предизборната кампания.

1. Еквадор

Притежаването на марихуана е декриминализирано в Еквадор и всичко под 10 грама се нарича "лична употреба". В момента правителството в страната разглежда опциите за пълното легализиране на канабиса или поне частичното му използване, както е в Чили. Еквадорският президент Рафаел Кореа заяви, че не би бил против идеята за пълното легализиране.

Коментари: 0