10-те най-скъпи придобивания

В рамките на две години са подписани сделки на обща стойност на 1.4 трлн. долара

352 ~ 3 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Само шест пъти в цялата история на фирмените придобивания е платена трицифрена сума в милиарди за някоя компания. Със сделката, която предстои повторно да бъде сключена между Vodafone и американската телекомуникационна компания Verizon, може би ще има и шести такъв случай.


Кулминацията в сделките за придобиване при телекомуникационните фирми е в началото на 21. век. В рамките на две години са подписани сделки на обща стойност на 1.4 трлн. долара. На челните места са транзакции с участието на Vodafone. За най-мащабните сделки в историята разказва немският Handelsblatt.


10. SBC - Ameritech
На десето място в класацията е поставена сключената през 1998 г. сделка, в която е обявено сливането между американските телекомуникационни компании SBC и Ameritech. Тогава SBC плащат 76.2 млрд. щатски долара за придобиването на Ameritech.


9. Glaxo Wellcome - SmithKline Beecham
Сделка, сключена през 2000 г., струва на фармацевтичния концерн Glaxo Wellcome 79.6 млрд. долара. От сливането на двете компании произлиза най-голямата за това време фармацевтична компания - GlaxoSmithKline.


8. Exxon - Mobil
През 1998 г. американският петролен концерн Exxon купува конкурента си - Mobil за сумата от 85.6 млрд. долара. В историята на фирмените сливания и придобивания има множество сделки с петролни компании, но само тази участва в челната десетка.


7. Royal Bank of Scotland, Fortis и Banco Santander - ABN Amro
През 2007 г. Royal Bank of Scotland, Fortis и Banco Santander решават заедно да участват в придобиването на холандската ABN Amro. Транзакцията е на стойност 95.6 млрд. долара, a сделката и досега е най-мащабната във финансовия сектор.


6. AT&T - Bellsouth
Поредната телекомуникационна сделка. Сключена е през 2006 г., когато американският концерн AT&T  плаща 101.9 млрд. долара, за да придобие конкурента Bellsouth. Пикантното в тази сделка е, че през 1984 г. 7 регионални доставчика решават да се отделят от AT&T, който дотогава е монополист на пазара на телекомуникационни услуги.


Впоследствие пазарът е разделен - AT&T отговарят за мрежата на междуградските и междущатски разговори, а Bellsouth, наричани още Baby Bells, отговарят за градските телекомуникационни мрежи.


Чрез сливането на двете компании през 2006 г., AT&T отново се събира с всички свои дъщерни дружества. Изключение правят единствено Qwest Communications и станалата изключително популярна напоследък Verizon Communications.


5. Отделянето на Philip Morris International от американския концерн майка
При отделянето на Philip Morris International през януари 2008 г. няма оферта от външен купувач, а дяловете са придобити от тогавашните акционери. Общата стойност на сделката е 111.3 млрд. долара.


4. Pfizer - Warner Lambert
През 1998 г. пазарната стойност на предприятието Warner Lambert е 111.8 млрд. долара, а сливането между двете компании е трудно и мъчително.


Преди получаването на предложението за придобиване от страна на Pfizer, Warner Lambert има подписан договор за сливане с компанията American Home Products. Тогава фармацевтичният гигант Pfizer вече е въвел виаграта на пазара и успява, с не съвсем приятелски хватки, да подпише договор за придобиването на Warner Lambert.


3. AOL - Time Warner Inc
През 2000 г. американският онлайн концерн AOL подписва договор на стойност 112.1 млрд. долара за придобиването на медийния гигант Time Warner. Сделката обаче е смятана за изключително неуспешна - тя е възприемана като символ на ерата, в която пазарната стойност на интернет компаниите е изкуствено повишавана. През 2003 г. Time Warner решава официално да премахне съкращението AOL от името на компанията.


2. Verizon - Verizon Wireless
След 13 години съвместна работа с британския телекомуникационен гигант Vodafone, американската компания Verizon придобива 45% от дяловете на английския концерн за 130 млрд. долара. На 2 септември тази година беше обявено, че Verizon планира да откупи останалите дялове на Vodafone, а стойността на сделката са нови 130 млрд. щатски долара. Очаква се сделката да бъде завършена до края на първото тримесечие на 2014 г.


1. Vodafone - Mannesmann
Първото място заема сливане, в което отново участва Vodafone. През ноември 1999 г. британската компания поглъща немския мобилен оператор Mannesmann, а сделката е на стойност 172 млрд. щатски долара.


Заради спорни обезщетения сливането е преразглеждано в съда, а сред основните участници в изслушванията по делото е тогавашният шеф на Deutsche Bank Йозеф Акерман. Преди 2 седмици Акерман обяви напускането на поста на главен изпълнителен директор в швейцарската застрахователна компания Zurich.


Подкрепи Economic.bg