100 хиляди запалиха Брюксел в масов протест

Демонстрацията премина в сблъсъци между полиция и протестиращи

Безредици в столицата на ЕС

100 хиляди запалиха Брюксел в масов протест

Снимка: uk.news.yahoo.com

524 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
Една от най-големите след Втората световна война публични демонстрации се проведе в столицата на Кралство Белгия и Европейския съюз (ЕС) Брюксел, информират днес световните медии. 

Протестът и стачка в едно на над 100 хил. души стигна до сблъсъци с полицията. Държавни служители и обикновени белгийци излязоха на улиците на града, за да се обявят срещу драстичните икономии, планирани от правителството.

Центърът на града направо потъна в огън, след като безредиците доведоха до преобръщане на автомобили, заплаване на димки и замерване на органите на реда с камъни. В района на Южната гара в Брюксел полицията дори реши да пусне сълзотворен газ и водомети.

Организирането на „събитието“ бе поето от трите водещи белгийски синдиката, които призоваха трудещите се да осъдят политиката на дясноцентристкия кабинет. Работниците излязоха в центъра на Брюксел, недоволни от новото орязване на бюджетните разходи за социални плащания, от повишаването на пенсионната възраст до 67 години, изостанал ръст на заплатите от темповете на инфлацията и несправедлива, според тях, данъчна реформа.

Паневропейската телевизия Euronews цитира участниците на протестното движение в белгийската столица. „Ако се борим с кризата, то трябва всички заедно. А при нас богаташите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни“, казва протестиращ пред телевизията.

„Аз съм против такива мерки, те са твърде сурови и изненадващи. Не може да се променят правилата по време на играта, а в нашия случай – по време на работата“, казва един от минувачите.

„Аз протестирам, за да помогна на младите хора да си намерят работа, за да е гарантирана заетостта. Необходимо е да се привлича вниманието към проблемите на пенсиите и индексация на заплатите“, коментира трети.

Интересното е, че държавна компания със силни синдикати – Белгийските железници, направиха намаления за пътници и увеличиха броя на крайградските влакове до Брюксел. Това позволи манифестацията да стане по-масова от очакваното и предизвика недоволство от кабинета.

На 8 и 15 декември профсъюзните лидери се надяват да надхвърлят рекорда от 100 хил. души по улиците на белгийската столица. „Демонстрантите казват, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, то те ще излязат на улицата отново през декември, като парализират цяла Белгия“, предава кореспондентът на Euronews в Брюксел Шандор Жирш.

Вижте го нагледно в рубриката ВИДЕО в долната част на фронт пейджа на Economic.bg
Подкрепи Economic.bg