$104 млн. награда за човека, разтърсил UBS

Брадли Бъркенфелд разкри, че трезорът е помогнал на богати американци да скрият милиарди. Но ще се радва на наградата си под домашен арест

212 ~ 1 мин. четене

Награда от 104 милиона долара получи човекът, който разкри тайните на една от най-големите швейцарски банки UBS. Брадли Бъркенфелд бе главният свидетел в делото за укриване на данъци срещу трезора. Американските власти са му изпратили чека със солидната сума, обявиха неговите адвокати на специална пресконференция, съобщи Ройтерс. 

Бъркенфелд, който разкри много от тайните на бившите си работодатели от UBS, не присъства на пресконференцията. Той влезе в затвора, след като правителството го обвини, че е премълчал информация за начините, по които банката е помагала на богати американци да укриват пари в тайни швейцарски сметки.

През август мярката на Бъркенфелд, който навремето призна, че е пренесъл контрабандно диаманти в тубичка с паста за зъби, беше променена в домашен арест.

В процеса, който разтърси из основи швейцарската банкова система, UBS постигна извънсъдебно споразумение. През 2009 г. швейцарската банка плати 780 млн. долара, за да избегне официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000 американски клиенти да укрият 20 млрд. долара.

Американските власти продължават да разследват други швейцарски банки.

Подкрепи Economic.bg