11 млн. лв. за модернизиране на стопанства

Парите ще бъдат разпределени между 75 проекта

6864 ~ 1 мин. четене

Над 11 млн. лв. ще бъдат разпределени между 75 проекта по мярка „Модернизиране на земеделските стопанства”, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Петнайсет от тях идват от фермери, които планират да се занимават с биологично производство и да купят специализирана техника. Ще бъдат създадени насаждения от овошки и изградени поливни системи и огради за тях. По биологичен път ще бъдат отглеждани и маслодайни рози и лавандула. Фермер ще инвестира в екологично чистото отглеждане на лешници, а други двама – в градини за орехи и бадеми. Одобрени са и проекти за производство на билки, както и за строежа на модерен оранжериен комплекс за биологични краставици и домати.

Сред останалите проекти на растениевъдни ферми има такива за изграждане на тунелни оранжерии за сини сливи с фотоволтаична захранваща система, за купуването на прикачена техника за десертни лозя, както и на механизирана система за отглеждане на домати.

Голяма част от фермите ще инвестират в техника за управление на животински отпадъци запазване на водите от замърсяване с нитрати. Те ще купят колесни трактори с ремаркета за оборски тор, алуминиеви удължители, вилици за тор с крокодилен захват и други. Средствата, в точен размер на 11 053 939 лева, ще бъдат вложени и в доилни апарати и автопоилки, охладителни вани, централни млекопроводи и др.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg