11 страни от Г-20 с обща декларация за Сирия

Обама и Путин не постигнаха съгласие относно военна намеса срещу сирийския режим

3599 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

САЩ и още 10 държави от групата на 20-те най-развити страни в света подписаха съвместна декларация за международен отговор на използването на химически оръжия в Сирия. След срещата на лидерите от Г-20 в Санкт Петербург, станаха ясни разногласията на страните за военен удар в Сирия, съобщи TV7.

Великобритания, Турция и Канада са страните, които подкрепят безрезервно САЩ. Въпреки това страната, която обяви, че безрезервно ще участва във военна операция срещу Сирия е Франция. Френският държавен глава Франсоа Оланд заяви, че ще вземе вземе окончателно решение за военна намеса след като излязат резултатите на инспекторите от ООН, които разследват химическата атака край сирийската столица Дамаск. Очаква се резултатите да излязат най-рано 15-ти септември.

Президентът на САЩ Барак Обама се е срещнал лично с домакина на срещата – руския си колега Владимир Путин, но двамата не са постигнали единно съгласие по въпроса. Според Путин използването на сила срещу суверенна държава е възможно само при самоотбрана, но това не се налага, тъй като те не нападат САЩ.

Междувременно САЩ затегнаха мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Ливан и Турция, заради напрегнатата обстановка в региона, както и наближаването на 12-тата годишнина от терористичните атентати в Ню Йорк и Вашингтон.

Подкрепи Economic.bg