15 държави създадоха най-големия търговски съюз в света

Това е китайският отговор на подобна американска инициатива, която обаче пропадна с идването на Доналд Тръмп на власт

15 държави създадоха най-големия търговски съюз в света

Снимка: БТА

3764 ~ 1 мин. четене

Китай и още 14 държави от Азиатско-Тихоокеанския район постигнаха най-голямото в света (от гледна точка на БВП на участниците) търговско споразумение. Това стана след осем години преговори, съобщава АП, цитирайки виетнамският премиер Нгуен Суан Фук.

Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд, Бруней, Мианмар, Камбоджа, Виетнам, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30% от световния БВП, а населението им възлиза на 2.2 млрд. души.

Търговският съюз се смята за китайския отговор на подобна американска инициатива, която впоследствие отпадна. Индия също се очакваше да се присъедини към споразумението, но се отказа, опасявайки се, че пазарът ѝ ще бъде залят от евтини китайски стоки.

Когато заработи, споразумението ще намали митата, ще създаде общи търговски правила и ще улесни веригите за доставки. То ще обхваща търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.

„От началото на 2020 година коронавирусната пандемия обхвана повече от 200 страни и територии, създавайки предизвикателства в социално-икономическата и политическата сфера и намалявайки мобилността на търговията и инвестиционните потоци в света“, каза днес виетнамският премиер и добави, че от началото на годината се полагат и усилия проблемите да се решават чрез преговори.

Подкрепи Economic.bg