Новозаразените са 1550 за седмица, но мерките се разхлабват

Преди дни проф. Кантарджиев обяви, че при 1500 нови случая ще има затягане на мерките

Новозаразените са 1550 за седмица, но мерките се разхлабват

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

4853 ~ 2 мин. четене

За периода 24-30 септември общият брой на новозаразените с Covid-19 е достигнал 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в Интензивни отделения. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на първия от възобновените седмични брифинги на Националния оперативен щаб след прекъсване от няколко месеца.

На фона на тези данни от днес, 1 октомври, вече е разрешено присъствието на публика и в закритите спортни зали при условие, че зрителите са най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, при заетост на местата не повече от 50%. Само преди дни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, обяви, че „ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хил., което прави по около 1500 новозаразени на седмица“ ще трябва да сме „нащрек“ и вероятно ще се затегнат мерките.

На въпрос по време на брифинга дали все пак няма да се затегнат мерките с оглед на изнесената информация, проф. Костадин Ангелов отговори: "Следим 23 показателя. Не можем да направим алгоритъм с 23 показателя и той да е еднакъв и идентичен за всички области като цяло. Ако сложим дадено число и кажем, че всички области над това число трябва да бъдат карантинирани или да бъдат затегнати мерките, а такива все още не обсъждаме, то тези мерки няма да бъдат обективни".

От новоиздадените три заповеди на здравния министър вчера, не само че не се затягат мерките, както започна да се случва в по-голямата част от държавите по света заради увеличаващият се брой новозаразени с коронавирус, но и се разхлабват.

За момента основното ограничение, което продължава да действа в България поне до 30 ноември, когато изтича извънредната епидемична обстановка, която в случай на влошаваща се ситуация може да бъде удължена, е носене на предпазни маски в закритите обществени пространства, включително и градския транспорт. Барове, дискотеки, питейни и нощни заведения работят, но при условие, че персоналът носи предпазни маски и се спазва дистанция между хората в заведението. Конференциите и организираните събития на закрито също са разрешени, но при капацитет на залата от 50% и носене на маски на всички с изключение на лекторите.

Решението за връщане на пресконференциите дойде от министър-председателя Бойко Борисов миналата седмица с аргумента „да се предоставя актуална информация за епидемичната обстановка“ и с оглед на започващите сезонни и грипни вирусни инфекции. Те ще се провеждат всеки четвъртък в здравното министерство.

Подкрепи Economic.bg