Здравният министър пусна публика в закритите спортни зали

От утре се разрешава влизането на туристи и от Украйна срещу отрицателен PCR тест

Здравният министър пусна публика в закритите спортни зали

Снимка: Unsplash

952 ~ 1 мин. четене

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов издаде три нови заповеди. Считано от 1 октомври се разрешава присъствието на публика на закрито при провеждането на спортни състезания. Условието е зрителите да са най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, при заетост на местата не повече от 50%.

Условията за провеждане на спортни състезания на открито остават непроменени. Допуска се публика 1 000 души на сектор, при заетост на местата не повече от 50%, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м.

За отварянето на спортните зали на закрито за публика се заговори още преди дни, когато министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че в момента се работи по изготвянето на съответните документи, които да разрешат това.

Според втората заповед, която е издадена днес, от утре, 1 октомври, в България вече ще се допуска влизането на туристи от Украйна, но при условие, че предоставят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди пристигане в страната.

За отваряне на границите между България и Украйна се настоява вече няколко месеца. Първо от вече бившият ресорен министър Николина Ангелкова, а след това и от сегашния - Марияна Николова. Настояването беше с оглед на това, че украинските туристи са ключови за българския сектор. Разрешението за влизане на украински граждани в България най-накрая е факт, но след като летният туристически сезон приключи.  

Според новите разпоредби Центровете за подкрепа на личностното развитие възобновяват своите занимания в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) през учебната 2020-2021 г. в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.

Подкрепи Economic.bg