В океана от киберзаплахи не е чак толкова страшно

Днес дигиталните технологии всячески се опитват да отговорят на нашите потребности, като ни предпазват от познати и непознати опасности

Ивайло Конев, мениджър корпоративни клиенти в IT компанията Lirex:

В океана от киберзаплахи не е чак толкова страшно
1600 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Системите за сигурност преминат през различни етапи след създаването си и също както хакерите, които се опитват да осъществят злонамерени прониквания, никога не спират да се развиват. Предизвикателствата се увеличават с всеки изминал момент, но има лостове, които да гарантират нашата киберсигурност. Океанът от заплахи, в който се намираме, всъщност не е чак толкова страшен. Това коментира по време на конференцията по киберсигурност Sofia CyberSec 2020 Ивайло Конев, мениджър корпоративни клиенти в IT компанията Lirex.

Киберпространството става все по-важна част от нашето ежедневие. Технологиите улесняват работата на корпорациите и бизнесът е насочил поглед в създаването на иновативни решения за работа с големи бази данни от разстояние.

Следващата технология, към която ще трябва да се приспособят компаниите независимо дали искат, или не, е хибридният облак“, сподели наблюденията си Конев.

Той подчерта, че новата услуга дава много предимства на организациите, защото в него се използват различни видове модели, а именно публични, частни и обществени. Бизнесите, които са стартирали преди години, обикновено първо са използвали лично пространство и след това мигрират към публичния модел, за да бъдат по-гъвкави и да изпълнят целите си. При стартъпите процесът е различен. Те започват дейност в облака, но после им се налага да внедрят и частните модели заради строго конфиденциални данни.

Хибридният облак изисква планиране, много IT ресурс и инвестиции, като в замяна на тях отваря нови възможности за оптимизиране на процесите. Благодарение на новите технологии може да се постигне подвижност, бързина на всички нива и по-добра обработка на данни.

Както при всяка друга технология, новият облак има и своите недостатъци, изразяващи се в предизвикателства за компаниите и поддържащите екипи. Но най-големият проблем остава човешкото съзнание.

Трябва да приемем, че не можем да стоим статично. Днешната динамика изисква от нас да се променим и тази промяна трябва да е осъзната. И докато на нас ни е по-трудно, съвременните приложения се адаптират с лекота към модерните технологии на новото време“, сподели Юли Лесев, мениджър технологични иновации в Lirex.

Днес дигиталните технологии всячески се опитват да отговорят на нашите потребности, като ни предпазват от познати и непознати опасности. Въпреки това последствията си остават за нас. „Защитата ни, докато достъпваме интернет ресурси, е наша отговорност“, подчерта Лесев.

IT експертите отбелязват, че на компаниите е най-трудно да постигнат баланс между важните сегменти от сигурността си. Тя се изгражда благодарение на наличност, гъвкавост и конфиденциалност, като за съжаление компаниите залитат в едно от тези направления или забравят човешкия фактор.

Подкрепи Economic.bg