16 хиляди българи работят в Германия

Най-голямата част са заети в услугите, ремонтите на антомобили и здравеопазването

През 2006 година на трудовия пазар в Германия са работили 6 хиляди български граждани, а към настоящия момент техният брой е почти 16 хиляди, като всички те имат задължителна социална осигуровка. Това съобщи д-р Тинка Троева, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси в посолството ни в Берлин, пред Фокус.

Най-голяма част от работещите българи в Германия са заети в областта на услугите, поддържане и ремонт на превозни средства и в областта на здравните услуги.

Българите, които са намерили работа в Германия с посредничеството на Агенцията по заетостта или Федералната агенция по труда в Бон за миналата година са нараснали почти с 50% и техният брой е достигнал над 8 хил. души.

До края на 31 март тази година от междудържавните спогодби за сезонни работници са се възползвали 191 български граждани. За миналата година сезонните работници в Германия са били почти 9 хиляди, което е над 90% повече в сравнение с 2010 година.

Според официалната статистика самостоятелно наетите български граждани в Германия, които в повечето случаи работят без социални осигуровки, са около 7 хиляди, допълни Тинка Троева.

Коментари: 0