19% от фирмите у нас ще наемат служители

71% от работодателите смятат да запазят числеността на екипите си

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

19% от фирмите в България планират да наемат служители от април до юни. Това показва традиционното проучване на Manpower - консултантска компания за подбор на кадри, за заетостта през второто тримесечие на 2013 г. 71% от работодателите смятат да запазят числеността на екипите си, а 7% ще съкращават хора.

Проучването е направено сред 750 компании от София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Данните показват, че нагласите на бизнеса да разкрива работни места се засилват спрямо първото тримесечие на годината, но остават близки до тези през пролетта на 2012 г.

Най-оптимистични са намеренията за наемане на работници в сферите строителство и земеделие. Положителни са и нагласите сред компаниите в областта на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Традиционно през пролетния сезон се наемат хора за летния туристически сезон и търговията.

„Основните фактори за увеличаването на работните места са сезонни”, отбеляза Надя Василева, ръководител на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Има и знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании, като Lufthansa и Coca-Cola”, добави още Василева.

 Подкрепи Economic.bg