Собственикът на Zara отчете скок в приходите и печалбата

Най-големият търговец на дребно на облекло в света по продажби открива повече от един нов магазин на ден за миналата година

3656 ~ 1 мин. четене

Испанската компания Inditex, собственик на модната верига Zara, отчете скок в нетната печалба с 22 на сто за 12-те месеца до февруари, съобщава Financial Times.  Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация се е увеличила с 20 на сто на годишна база до 3.93 млрд. евро.

Най-големият търговец на дребно на облекло в света по продажби открива повече от един нов магазин на ден за миналата година.

Компанията обяви, че цялата година нетната печалба се увеличава до 2,36 млрд. евро, тъй като успява да компенсира слабата потребителска активност в ударената от рецесия Европа. Групата увеличи и дивидента си с 20%.

През изминалата година Inditex откри 482 нови магазина в 64 пазара, включително в Армения, Босна и Херцеговина, Еквадор, Грузия и Македония, като общият брой на магазините достигна 6009. Годишните приходи са се увеличили с 16% до 15,9 млрд.

След като приходите бяха публикувани, анализаторите на Mirabaud коментират, че "дори и след тези отлични резултати, на този етап няма повече положителни скрити качества в бизнес модела на Inditex, или в неговото финансово състояние".

Подкрепи Economic.bg