БАБХ обяви компаниите, използвали конско вместо телешко месо

Започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа

344 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Българката агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри компаниите, които са произвели колбаси с конско вместо телешко месо. Имената бяха оповестени от изпълнителния директор на БАБХ Йордан Войнов, цитиран от "Фокус".

Едното предприятие е „Бони”, което е със седалище в Карлово.  Другата компания, използвала нерегламентирано конско вместо телешко месо, е „Мес-Ко” – Петрич.

На 5 март българският контролен орган изпрати в Германия 100 проби, които трябва да бъдат изследвани до края на месеца. Причината беше разразилия се в Европа скандал с употреба на конско вместо телешко месо в редица месни продукти. Резултатите от първите 25 проби, обявени вчера, показват наличие на конско месо в четири продукта, произведени от две наши предприятия. 

„В края на седмицата се очакват още резултати от Германия. Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби", отбеляза Войнов.

Изпълнителният директор на БАБХ посочи, че започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. Той не обяви какви са те, но според публикации в медиите конското месо е влагано в саздърма и три вида колбаси.

 

Подкрепи Economic.bg