2022-а ще е ключова за космическата цивилизация на Илон Мъск

SpaceX е на крачка от тестово изстрелване на огромната ракета Starship, която един ден ще изпълнява мисии до Луната и Марс

2022-а ще е ключова за космическата цивилизация на Илон Мъск

Снимка: БТА

1156 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

SpaceX се надява да стартира през януари първия орбитален експериментален полет на своята огромна ракета Starship – предназначена един ден да стигне до Марс. Това обяви изпълнителният директор на компанията Илон Мъск, като подчерта, че графикът зависи от тестване и одобрение от регулаторите.

Ще направим куп тестове през декември и се надяваме да стартираме през януари“, каза Мъск по време на среща на Съвета за космически изследвания към Националните академии на науките, инженерството и медицината, предава CNBC.

Starship е огромна ракета от следващо поколение, която SpaceX разработва за изстрелване на товари и хора в мисии до Луната и Марс. Компанията тества прототипи в съоръжение в южен Тексас и вече е направила множество кратки тестови полети.

Целта е Starship да бъде използвана за многократна употреба, като ракетата и нейният ускорител да могат да кацат след изстрелване и след това да бъдат възстановени за бъдещи полети. Ракетите Falcon 9 на SpaceX също са за многократна употреба, но частично – ускорителите могат да каца и да се стартират повторно, но не и горната част на ракетата.

Следващата голяма стъпка на компанията в разработването на Starship е изстрелването в орбита. Първо, SpaceX се нуждае от лиценз за това от Федералната авиационна администрация. Регулаторът очаква да завърши ключова оценка на околната среда до края на тази година.

Мъск отбеляза, че не е сигурен дали Starship ще достигне успешно орбита при първия опит, но подчерта увереността си, че ракетата ще стигне до космоса през 2022 г. По думите му целта на SpaceX е да извърши дузина тестови полети на Starship през следващата година, а през 2023 г. да изведе чрез нея „истински полезен товар“.

Мъск подчерта, че създаването на линия за масово производство за Starship е от решаващо значение за дългосрочните цели на програмата, като отбеляза, че сегашното „най-голямо ограничение“ за производството на ракети е колко бързо компанията може да изгради двигателите Raptor, необходими за ракетата.

Мисля, че за да стане животът мултипланетарен, ще ни трябват може би 1000 кораба или нещо подобно“, каза Мъск. „Основната цел на SpaceX е да усъвършенства космическите технологии, така че човечеството да може да се превърне в мултипланетарен вид и в крайна сметка в космическа цивилизация.“

Въпреки че SpaceX има договор с НАСА за 2.9 милиарда долара за разработване на Starship за транспортиране на астронавти до повърхността на Луната, Мъск каза, че компанията „не поема никакво международно сътрудничество“ или външно финансиране за ракетната програма.

Starship е поне 90% вътрешно финансиран (проект) досега“, каза Мъск.

SpaceX събра милиарди финансиране през последните няколко години, както за Starship, така и за своя сателитен интернет проект Starlink. Оценката на компанията наскоро достигна 100 милиарда долара.Подкрепи Economic.bg