250 млн. лв. за безплатни карти на железничари

Превозният документ няма да се отнема до края на годината

6988 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

250 милиона лева струват на БДЖ "Пътнически превози" безплатните карти за служители на НКЖИ и други, свързани с железницата компании. Около 350 000 са железничарите, които получават безплатни карти за пътуване с влак.

Намерението на БДЖ да отнеме привилегията на служителите на свързаните компании НКЖИ, "Строителство и възстановяване" и други, е една от причините за протеста на синдикатите, който се провежда днес в 13 часа пред Министерството на транспорта.

Във вторник вечерта в транспортното министерство са внесени три искания на синдикатите, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

Първото е срещу съсипването на железницата, което Дянков определи като много общо и неподплатено с факти.

Безплатните карти са второто искане. Според Московски документите са издадени в началото на 2012 година и важат за цялата година. Т.е. те няма да бъдат отнети до края на 2012. Според финансовия министър сумите, които всяка година железницата плаща за безплатни карти са много големи и трябва да бъде редуцирана бройката от служители, които получават безплатния документ. Това ще става в зависимост от задълженията им за работа и пътуване с железницата, обясни Дянков.

Третото искане е да не се съкращават нови железничари. Според министър Ивайло Московски няма да бъдат освободени повече от 2000-те служители, които са записани в предишното стачно споразумение и цялата бройка още не е изпълнена. Московски увери, че ще приеме днес представителите на синдикатите и ще преговаря с тях по техните искания.

Подкрепи Economic.bg