280 хиляди стажа за младежи

Кампанията за наемането на безработни се финансира със средства от Европейската комисия

6390 ~ 2 мин. четене

Кампанията за насърчаване на работните стажове е следствие от призива на Европейската комисия да се обърне спешно внимание на младежката безработица в цяла Европа. Това каза Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България, пред радио Фокус.

Тя допълни, че нивата на безработица сред младите са особено тревожни и именно поради тази причина ЕК е призовала държавите-членки да предприемат незабавни действия за намаляването им.

„Точно на 18-ти април комисията сложи началото на кампанията „We Mean Business“, която има за цел да насърчи предприятията да създават повече работни места за стажанти и целта е да се повиши именно умението на младите хора по-бързо да могат да навлязат в пазара на труда”, каза още Златанова.

Стажовете и насърчаването на предприятията за наемане на стажанти ще допринесат до съществено намаляване на броя на младите хора, които не са нито в обучение, нито на работно място, каза Златанова. Според нея, стажовете ще имат полза както за предприятията, така и за младите хора, които излизат от обучение и търсят работа.
„Европейската комисия допринася и с финансови средства за тази инициатива, като през 2012 и 2013 година чрез своите схеми, които са популярни в България- „Леонардо да Винчи“ и „Еразъм“, комисията ще осигури средства за 280 хиляди стажа за професионално обучение и висшето образование”, допълни още Златанова и подчерта, че това са средства, които комисията ще осигури допълнително към вече определения бюджет.

Ще бъде създаден и уебсайт, където всеки новозавършил ще може да се информира как да търси стаж в чужбина и какво предлагат европейските програми.

 

 Подкрепи Economic.bg