30 пъти повече обаждания заради труса

Милион и половина разговори между Перник и София след 3 ч. през нощта

6938 ~ 2 мин. четене

Върху мрежата на Мобилтел няма поражения, тя остава стабилна и функционира нормално след земетресението тази нощ. Компанията успя да се справи с повишения трафик в часовете след първоначалния трус и последвалите го вторични земетресения, които бяха усетени на територията на цялата страна, съобщиха от дружеството.

По данни на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН, земетресението е било с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер с епицентър на 24 км в Югозападна посока от София. Регистрирано е в 3 часа българско време.

В последвалите няколко часа в мрежата на Мобилтел беше регистриран средно 20 пъти по-голям трафик от обичайния за това време на денонощието, като в минутите след първия трус е регистриран 30 пъти по-голям трафик.

GLOBUL също регистрира двайсет пъти повече обаждания и седемкратен ръст на SMS-трафика спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието в първите часове след земетресението в района на Перник и столицата.

Само в района на двата града, в часовете между 3 и 5 сутринтa, абонатите на GLOBUL са провели близо 1,5 милиона разговори.

В периода непосредствено след земетресението, мрежата на GLOBUL остана стабилна и успешно се справи с обслужването на изключителния ръст в трафика. Не бяха регистрирани никакви поражения в мрежовата инфраструктура на оператора, а всички съоръжения продължават да работят нормално, осигурявайки непрекъсната мобилна услуга за клиентите на GLOBUL.

В периода след днешното земетресение VIVACOM не е отчела прекъсване на работата на елементи от мобилната си мрежа. Има сериозно нарастване на трафика в Перник и София, като капацитетът на мрежата е бил достатъчен, за да поеме нарасналото потребление.

В Перник трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил 1.9 пъти над най-натоварения час през деня, а между 4.00 и 5.00 ч. повишението е 1.3 пъти.

В София трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил средно 20% над най-натоварения час през деня. Конкретно за Люлин, Обеля и Надежда нарастването е още по-голямо – 37%. Претоварване на мрежата не е наблюдавано.

 

Подкрепи Economic.bg