34 лева на месец за саниране

Общините ще опрощават данък за 10 години на обновените жилища

34 лв. на месец ще е вноската по нисколихвения кредит за саниране на панелки с европари при заем със срок от 8 години. Сметката е направена от експертите на строителното ведомство и на Корпоративна търговска банка, които ще раздават 14 млн. лв. като евтини кредити, обясни регионалиният министър Лиляна Павлова.

Тя даде старта на процеса по саниране вчера на пресконференция в Министерския съвет. За целта там бе поставена и обновена сграда, за да бъде онагледен процеса.

С 50 милиона лева по програма "Регионално развитие" ще бъдат обновени 180 многофамилни сгради. По програмата могат да кандидатстват всички панелни, тухлени и ЕПК блокове и входове, строени преди 26 април 1999 г.

Сградите трябва да бъдат здрави конструктивно или да бъдът ремонтирани, след като обследването открие наличие на проблеми. Реалното финансиране по проектите е около 79% от цената на обновяването, обясни Павлова.

С европари изцяло се финансира енергийното обследване и консултациите от страна на проджект мениджърите, които ще помагат при писането на проектите и следващите стъпки на желаещите.

Брюксел плаща и 50% от стойността на техническия проект, строителството, надзора и въвеждането в експлоатация, обясни Павлова.

За да се стимулират хората, обновените сгради ще бъдат освобождавани от местни данъци за срок от 3 до 10 години, според подобренията, които са направени. Най-дълго такси няма да внасят в общината тези, които са включили и възобновяеми източници в проекта като поставяне на слънчеви колектори.

Заемите за саниране също ще са със срок до 10 години, като КТБ ще отпуска не само кредити, но и банкови гаранции за пред други финансови институции, ако предпочитате да теглите заем от друга банка.

Реално програмата ще стартира на 1 юли. Ако дотогава няма избрани проджект мениджъри за всички райони,  строителното министерство ще назначи служебни експерти, за да могат всички канидати да получат безплатна помощ за осъществяване на проектите.

Премиерът Бойко Борисов също се отби в Гранитна зала на МС за представянето на проекта, за да научи че сметките за отопление след саниране падат с до 60%, а материалите, с които се изолират домовете, са устойчиви на пожар.

Наталия Малчева  

  -: CLEANED :-

Коментари: 0