Доларът остана стабилен

Еврото достигна 14- месечно дъно заради притесненията около икономическия растеж и облекчената парична политика на ЕЦБ

Доларът остана стабилен

Доларът остана стабилен спрямо останалите основни валути във вторник, след вихрушка от прибиране на печалби, която помогна на еврото да се покачи леко.

Единната валута, която се търгуваше в близост до 1.40 през май, бе на печалба от 0,06% по време на късната нюйоркска търговия, след като преди това достигна до 1.29, отчасти благодарение на оповестяването на данни, показващи подобрение на растежа в Германия.

В понеделник еврото достигна 14- месечно дъно заради притесненията около икономическия растеж и облекчената парична политика на ЕЦБ.

Спрямо йената доларът дори поевтиня съвсем леко до 108.63.

Паундът бе на печалба от 0,15% спрямо долара, а доларовият индекс бе на загуба от 0,1%, след като в понеделник докосна 4- и половина годишен връх.

Доларът поскъпваше през последните 10 седмици. Лихвените проценти, които са един от ключовите елементи, следени от инвеститорите, са значително по- големи в САЩ отколкото в еврозоната, където политиците използват облекчена парична политика, докато в същото време Фед затяга своята парична политика.

Във вторник еврото получи подкрепа, след като прогнозният индекс на бизнес активността в Германия за август нарасна от 53.7 до 54 пункта.

Същото проучване за еврозоната, обаче, показа че бизнес активността е нараснала с малко по- слаби темпове от очакваното, а компаниите са намалили цените за 30- ти пореден месец. Като цяло данните почти не промениха общата картина на бавно възстановяване в еврозоната.

Ръстът на долара накара президента на Фед- Ню Йорк, Уилиям Дъдли, да отправи предупреждение, че печалбите може да усложнят работата на Фед, като евентуално наранят представянето на икономиката на САЩ и тласнат надолу инфлацията.

В понеделник Дъдли заяви, че макар стойността на долара да не е цел на Фед, тя трябва да се има предвид  като част от икономическата прогноза на централната банка.

 

Златото не успя да продължи възхода, предизвикан от новината за удара на САЩ над Сирия

Златото поскъпна във вторник след първите военновъздушни удари срещу Ислямска държава и други екстремистки групировки в Сирия, водени от САЩ, но първоначалните печалби се изпариха, след като движението не успя да набере инерция.

Неуспехът на благородния метал да набере скорост, както и техническата му слабост, предполагат, че цените на златото са уязвими за загуби, споделиха анализатори.

Кюлчетата поскъпнаха с 1,6%, след оповестяването на новината, че САЩ и арабските им съюзници са бомбардирали Сирия, избивайки десетки членове на Ислямска държава и на Ал Кайда, отваряйки нов фронт срещу бунтовниците като се включиха в 3- годишната гражданска война в Сирия.

Спот цените нараснаха с 0,6% до 1 223.56 долара за тройунция, след като по- рано бяха достигнали до едноседмичен връх на 1 234.80.

Едва предишния ден кюлчетата бяха достигнали най- ниската си стойност от 2 януари до сега на 1 208.36.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември нараснаха с 4 долара до 1 222 долара за тройунция.

Металът получи подкрепа, след като данни от еврозоната показаха, че бизнес активността нараства с по- слаби от очакваното темпове през септември.

Междувременно смесените икономически данни от Китай също разпалиха среднощния възход на метала. Производствения сектор на Китай неочаквано набра ускорение през септември, въпреки че фабричната заетост падна до 5- и половина годишно дъно, което е потенциален източник на притеснения за комунистическите лидери на страната, които се опитват да постигнат социална стабилност.

Технически разпродажби може да поставят допълнителен натиск върху златото, след като 50- дневната пълзяща средна падна под 200- дневната, завършвайки мечешка формация, известна като “кръста на смъртта”, за пръв път от края на май.

Инвеститорските настроения останаха крехки, след като натрупаните досега през годината печалби бяха заличени през последните няколко сесии поради възможността за увеличение на лихвените проценти в САЩ.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато в света, в понеделник паднаха до най- ниските си нива от декември 2008 насам до 774.65 тона.

Среброто поскъпна с 0,3% до 17.76 долара за тройунция, след като в понеделник падна до 4- годишно дъно на 17.30 долара.

Платината бе на печалба от 0,8% до 1 328.74 долара за тройунция, а паладият спечели 1,9% до 812.47 долара за тройунция.

 

Отдел "Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0