Путин плаши Порошенко в писмо срещу общ пазар с ЕС

Само един закон да пипнете с цел влизане в Зоната за свободна търговия, и Москва ще отговори, заплашва руският президент

Дипломация ала Кремъл

Путин плаши Порошенко в писмо срещу общ пазар с ЕС
Автор: Николай Марченко

Москва ще започне да оказва икономически натиск върху Киев, чрез ограничения за руския пазар, ако Украйна се реши на имплементиране на поне един от законите в рамките на споразумението за асоцииране към Европейския съюз (ЕС) и зоната за свободна търговия (ЗСТ).

За това се говори в заплашителното писмо на президента на Руската федерация (РФ) Владимир Путин към украинския му колега Петро Порошенко, с което разполага агенция Reuters, цитирана от сп. „Forbes Украина“. Писмото е с дата 17 септември, когато асоциирането се одобряваше от правителството.

Според него, ако Киев започне осъществяване поне на част от тъговското споразумение за асоцииране с ЕС, включително промени в националното законодателство с цел синхорнизирането му с европейското, това ще доведе до „незабавен отговор от страна на РФ“.

„Приемането на поправки в украинското законодателство ще се разглежда като посягане върху разбирателството да се отложи имплементирането на споразумението за асоцииране, което влече след себе си незабавни и адекватни мерки от руската страна“, заплашва Путин в писмото.

В допълнение, руският държавен глава настоява за промени в споразумението за асоцииране в ЗСТ. „Ние все още вярваме, че само систематичното поправяне на споразумението за асоцииране, взимащо под внимание пълния спектър от рискове за руско-украинските икономически връзки и за руската икономика като цяло, ще позволи да се запази търговията и икономическото сътрудничество между Руската федерация и Украйна“, пише в „примирителен“ тон Путин.

Москва имаше над 2 000 „забележки“ към търговската част на споразумението за асоцииране с ЕС, заради което еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле призна, че „заплахите на Русия“ са отложили членството на Украйна в ЗСТ за края на 2015 г. Както е известно, съседната Република Молдова, както и Грузия, успяха не само да подпишат политическата и търговската част на споразумението за асоцииране с ЕС, но и получиха право за безвизов режим с Общността.

Миналата седмица стана ясно, че Порошенко е плашен от Путин предимно по телефона (вижте в "Свързани новини") - първо, че ще мине през цялата Украйна и Мариупол до Крим с войските си, а после да прати такива не само в Киев, но и във Варшава, Рига, Вилнюс, Талин или Букурещ. 

Коментари: 0