Ходорковски към Запада: Не наричайте „антируски“ санкциите срещу Кремъл

Путин „събуди звяра на национал-шовинизма“ в Русия, обяви пред привържениците си бизнесменът и дисидент

Ходорковски към Запада: Не наричайте „антируски“ санкциите срещу Кремъл

Снимка: Reuters

Автор: Николай Марченко

Да не се наричат санкциите срещу ръководството на страната антируски. За това призова бившият президент на нефтена компания ЮКОС и освободеният от затвора руски политически дисидент Михаил Ходорковски по време на форума на неговата платформа „Отворена Русия“ в Берлин, информира BBC Russian.

Според него публичните заявления, че санкциите на Запада са срещу Русия са „унизителни за руските граждани“. „Аз смятам, че когато публично и в медиите, в изказвания на политици, се казва, че санкциите са срещу Русия, такива санкции за руския народ са морално неприемливи. Хората се чувстват унизени. Тях ги натискат, тях ги карат“, заяви Михаил Ходорковски.

Според бизнесмена е напълно допустимо да се въвеждат санкции срещу хората и организациите, които „разграбват руската държава“ и „се държат особено неправилно“, „но формулировките, които се избират, са съвсем различни“. „Това би било разбираемо и приемливо за руското общество, което не повече от германското обича онези, които го ограбват. Но казаното не е същото. Може би, в документите някъде и да го пише. Аз смятам, че в този план беше допусната сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Преди това той заяви, че руският президент Владимир Путин „събуди звяра на национал-шовинизма“ в страната. Пред радио „Ехото на Москва“ той коментира и изказването си в интервю за френския вестник Le Monde, в което призна, че „ако се наложи преодоляване на кризисната ситуация“, би се кандидатирал за президент на РФ.

В момента обаче той няма такова законово право поради наличие на присъда. Прессекретарят на руския държавен глава и зам.-шеф на президентската администрация Дмитрий Песков заяви пред „Коммерсантъ FM”, че Кремъл „няма основания“ да коментира думите на предприемача. 

Коментари: 0