4 мерки за животновъдите

Секторът получава 27 млн. лв. помощ

Четири мерки в подкрепа на животновъдите предлага земеделският министър Мирослав Найденов. Това стана ясно след среща между министъра, премиера Бойко Борисов,  представители на сектора и търговци заради поскъпването на суровините.

Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие” да разсрочи целевите кредити на животновъдите.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

По думите на Найденов  правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява, цените за потребителите пък не се понижават. През тази година помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв., каза той.

Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Според министъра обаче е видно, че тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди.

Коментари: 0