4 млн. лв. допълнително за енергийни помощи

Служебният министър се обяви за автоматичен механизъм при определянето на пенсионната възраст и законодателни промени при социалните плащания

4 млн. лв. допълнително за енергийни помощи

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Ако цената на електроенергията бъде повишена с 5%, то Министерството на труда и социалната политика трябва да осигури в бюджета си допълнителни 4 млн. лв. за увеличаване на енергийните помощи, заяви служебният министър проф. Йордан Христосков в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че подобен ценови ръст ще доведе до покачване на тази подкрепа от 65,72 лв. до 69,01 лв. Покачването на пенсиите през това лято ще бъде отразено в алгоритъма за определяне на имащите право на енергийни помощи и няма да окаже въздействие на решението, съобщи още Христосков.

Бившият управител на НОИ подчерта, че е привърженик на автоматичния механизъм при определянето на пенсионната възраст, вместо решенията да се вземат от политическите сили. Механизмът трябва да отразява динамиката в продължителността на живота. „Шампиони сме по ранно пенсиониране в Европа. Средната ефективна пенсионна възраст е 59г.“, коментира Христосков различните начини, които мнозина българи намират, за да се пенсионират по-рано.

Служебният министър обяви, че всички социални плащания ще бъдат изплатени в срок, в рамките на месеца. Той призна, че има редица законодателни недостатъци, които позволяват злоупотребата и източването на публични средства през социалната система. Той се обяви против практиката родителите на непълнолетни майки да получават детски надбавки и раждането на деца единствено с цел да бъдат получавани различни социални придобивки. Христосков посочи и друг проблем – получил е сигнал от ректор на висше учебно заведение, че само 7 от 120 записали се за редовни обучение майки продължават образованието си и през следващата година. Това говори за злоупотреби с еднократната помощ от 2850 лв., която се изплаща в тези случаи. Според него са необходими промени в нормативната база, за да се прекратят подобни практики.

Йордан Христосков потвърди виждането си, че повишаване на минималната работна заплата до 400 лв. през следващата година няма да окаже негативно влияние на бизнеса.

Коментари: 0