4 млрд. души по света са се лекували с ивермектин

Според хематолога д-р Чавдар Ботев трябва да се използва всяко лекарство срещу коронавируса, което е доказано безопасно

Д-р Чавдар Ботев:

4 млрд. души по света са се лекували с ивермектин

Снимка: БНТ/Стопкадър

11333 ~ 1 мин. четене

За ивермектина Световната здравна организация (СЗО) счита, че е едно от най-безопасните за лечение на COVID-19 и вече са го приели 4 млрд. души. Това каза в интервю за Nova хематологът д-р Чавдар Ботев. Според него въпреки липсата на категорични доказателства, че активното вещество ивермектин помага, в момента светът е в такава ситуация, че трябва да се възползва от всички лекасрва, които биха могли да помогнат и които са регистрирани и са доказано безвредни.

Ивермектин в България

Припомняме, че ивермектин вече е разрешен за хуманна употреба в България. Препаратът „Хювемек“ обаче е разрешен от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за лечение само на стомашно-чревна строингилоидоза. Компанията производител „Хювефарма“ заяви, че продължава клиничните проучвания за използване на ивермектин при лечение на COVID-19. Според тях има данни, че ивермектинът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му, което в условия на разрастваща се пандемия ни даде основание ивермектинът да бъде включен в контролирано клинично проучване.

Д-р Ботев коментира и изявлението на компанията създател на ивермектин, която излезе с позиция, че активното вещество не помага срещу коронавируса. „Тя няма интерес да го регистрира, защото патентът вече е изтекъл. Групи учени и отделни държави финансират проучвания, така че се е събрала много информация. Много мощна група учени представиха това лекарство пред Сената на САЩ, за да се разгледат данните и да се разреши масовата упореба на ивермектин“, каза медикът.

В кратката характеристика към лекарството, регистрирано в България, се посочва, че то задължително трябва да се приема след лекарско предписание. Самолечението и профилактичното приемане са противопоказни.

Подкрепи Economic.bg