Изборите в чужбина ще струват 6.7 млн. лв.

По данни на работната група към Министерство на външните работи броят на секциите е почти 570, като в 300 от тях ще се гласува машинно

Изборите в чужбина ще струват 6.7 млн. лв.

Снимка: БТА

520 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Бюджетът за организирането на гласуването в чужбина на предстоящите парламентарни избори е 6.7 млн. лв. Той вече е изпратен на Централната избирателна комисия (ЦИК) и е утвърден от Министерски съвет. Работна група „Избори в чужбина“ към Министерството на външните работи ще организира изборите зад граница, като трябва да се изпратят изборните книжа и машините за гласуване.

Председател на работната група е постоянният секретар на министерството Иван Кондов, а заместник-председател – Калин Анастасов. Участие в нея ще взема и главният секретар Недялчо Данчев. Създаването на групата бе обявено на пресконференция на служебния министър на външните работи Светлан Стоев. Той заяви, че ведомството има готовност да работи с българските общности в чужбина и апелира инициативните комитети в различните държави да координират действията си с посолствата.

Работната група ще информира ЦИК всяка седмица за пандемичната обстановка и мерките, които се взимат в различните държави, за да може да се осигури безпрепятствено гласуване на сънародниците ни зад граница.

128 държави са помолени да дадат разрешение за откриване на секции на тяхна територия. Вече 17 са го направили – Великобритания, Белгия, Австрия, Испания, Швейцария, Република Северна Македония, Турция, Люксембург, Нидерландия, Финландия и др. Според информацията на работната група до момента са известни 67 държави, в които ще бъдат проведени избори. Броят на секции е почти 570, а в 300 от тях ще бъде проведен машинен вот. Решение на ЦИК ще определи реда и начина за доставка на машините. Там където има дипломатически консулски представителства, няма да бъдат разкривани секции. В Делхи също, но заради тежката ситуация с коронавируса. Над 3000 български граждани ще се включат като членове на секционни избирателни комисии в чужбина.

Според служебния външен министър основна функция на дипломацията е диалогът и създаването на приятели и контакти в защита на националните интереси. „Отворени сме за диалог със Северна Македония. Последователност, конструктивни отношения в двустранния диалог, а целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави.“

Стоев определи отклоняването на самолет в Беларус като „въздушно пиратство“, което е безпрецедентно нарушение. Ситуацията повдига въпроса за защита на личните данни на пътниците, които би трябвало да са тайна, смята той.

Коментари: 0