Западът е шокиран от „държавно финансираното похищение“ в Беларус

Европейският съюз готви сурови санкции срещу страната заради принудителното приземяване на самолет на Ryanair

Западът е шокиран от „държавно финансираното похищение“ в Беларус

Снимка: БТА

4586 ~ 4 мин. четене
Автор: Economic.bg

Беларус си навлече остри критики от западните държави заради принудителното отклоняване на самолет, прелитащ над територията на страната, само за да арестува намиращия се на борда опозиционен журналист. Лидерите на Европейския съюз обсъждат как да реагират на случилото се, което Комисията иначе побърза да определи като „похищение“. Държавният департамент на САЩ нарече инцидента „шокиращ акт“.

Авиопиратството на Беларус

Самолет на Ryanair, пътуващ по линията Атина – Вилнюс, бе принудително приземен на летището в Минск. А пътуващият на борда му опозиционен журналист Роман Протасиевич бе арестуван. 26-годишният мъж, работил за новинарския канал Nexta, е явен критик на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Гражданският полет бе принудително приземен, след като беларуските власти вдигнаха срещу него боен МиГ-29. Официалният мотив зад предприетите действия от Минск бе сигнал за бомба на борда на самолета, каквато обаче не бе открита.

За сметка на това полицията отведе Роман Протасиевич и приятелката му в ареста.

По думи на очевидци журналистът е споделил, че е уплашен за живота си. Вероятно с право, тъй като Беларус е единствената европейска държава, която все още екзекутира затворници. Местните медии заявиха, че президентът Александър Лукашенко лично е дал заповед за извънредните действия.

Откакто спечели оспорваните избори миналия август, 66-годишният Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., затегна примката срещу критиците си. Много опозиционни фигури са арестувани, докато други бягат в изгнание.

Инцидентът бе остро осъден от целия Европейски съюз, като правителствата настояха за незабавното освобождаване на Роман Протасиевич, както и за пълно разследване на случая. България също разкритикува действията на Минск.

Литва посъветва своите граждани да не пътуват до Беларус и призова тези, които вече са в страната, да напуснат.

Десетки беларуски служители, включително президентът Лукашенко, вече са обект на санкции на ЕС. Наложени са им забрани за пътуване и замразяване на активи, в отговор на репресиите срещу опонентите.

В изявление ирландският превозвач Ryanair обясни, че екипажът е бил „уведомен от Беларус (Управление на въздушното движение) за потенциална заплаха за сигурността на борда и е инструктиран да се отклони до най-близкото летище Минск“.

Тадеуш Гичан, редакторът на Nexta, написа в Twitter, че агенти от белоруската служба за сигурност са били на борда на самолета и всъщност те са източникът на предупреждението за бомбата. Франак Виакорка, приятел и сътрудник на Протасиевич, споделя, че журналистът „вече е бил усетил нещо лошо“ още на летището в Атина, където е забелязал, че някой го следва.

Реакцията на Ryanair

„Това бе случай на държавно финансирано отвличане ... пиратство, финансирано от държавата“, заяви изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри в понеделник пред радио Irish Newstalk.

„Изглежда, че намерението на властите е било да отстранят журналист и неговия спътник ... ние вярваме, че на летището са слезли и някои агенти на КГБ“, каза още О'Лиъри.

Как ще отговори Западът?

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят инцидента на срещата на върха в Брюксел по-късно още в понеделник. Посланиците на НАТО трябва да се срещнат във вторник.

Пакет от мерки, по които се работи, включва забрана за прелитане над Беларус, забрана за влизане до европейските летища от националния превозвач „Белавия“ и спиране на наземните транспортни връзки, казват френските власти.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че „безобразното и незаконно поведение ... ще има последствия“.

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова ЕС да наложи нови икономически санкции. Ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че са необходими санкции с „истинско въздействие“.

„Не можем да позволим този инцидент да премине с предупреждения или силни съобщения за пресата“, каза той пред държавната телевизия RTE.

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че Протасиевич е бил арестуван „въз основа на хитрост“ и призова за незабавното му освобождаване.

Защо Протасиевич стана обект на беларуските власти?

Роман Протасиевич е бивш редактор на Nexta. Той напусна Беларус през 2019 г., за да живее в изгнание в Литва, откъдето през 2020 г. отразяваше спорните събитията около преизбирането на Лукашенко. Впоследствие той бе обвинен в тероризъм и подбуждане към бунтове.

Nexta изигра ключова роля за опозицията по време на гласуването, което бе спечелено от Лукашенко, но за което критиците настояват, че е фалшифицирано.

За първи път Протасиевич привлече вниманието на властите като тийнейджър, изгонен от училище след участие в протест през 2011 г.

Сега той работи за друга медия – „Беламова“. Журналистът бе в Атина, за да присъства на икономическа конференция заедно със Светлана Тихановская, лидер на беларуската опозиция, също живееща в изгнание в Литва.

Какво казва Минск? 

Беларус отхвърли обвиненията на Запада, че Минск е отклонил самолета, за да арестува опозиционера и настоя, че  действията на органите са напълно законни. 

Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила, отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки "неоснователните обвинения" на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

Русия също застана на страната на бившата съветска република. 

Шокиращо е, че Западът смята, че инцидентът във въздушното пространство на Беларус е "шокиращ", написа иронично във Facebook говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова

Коментари: 0