Успешният космически полет изстреля акциите на Virgin Galactic

Експертите прогнозират успех на бъдещия туристически бизнес, но над него тегнат и рискове

Успешният космически полет изстреля акциите на Virgin Galactic

Снимка: БТА

1152 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Акциите на Virgin Galactic скочиха с 15% в понеделник, след като третият ѝ пилотиран тест в околоземната орбита завърши успешно. Изстрелването този уикенд се определя като критична стъпка напред за компанията за космически туризъм на Ричард Брансън.

Корабът VSS Unity бе изведен в космоса от самолет-носител VMS Eve, който излетя от космодрума „Америка“ в американския щат Ню Мексико. Машината бе управлявана от пилотите Си Джей Стъркоу и Дейв Маккей.

Космическият полет „бе безупречен“, изтъква изпълнителният директор на Virgin Galactic Майкъл Коуглазиър пред CNBC. Той каза, че очаква с нетърпение Федералната авиационна администрация да прегледа данните от теста. Компанията трябва да покрие още два нормативни етапа, след което ще евентуално може да получи лиценз за комерсиална дейност.

Това е третият успешен тест на Virgin Galactic след тези през 2018 и 2019 г. Той бе планиран за 2020 г., но пандемията го забави. Сега остават още толкова, като при следващия на борда на самолета се очаква да има четирима пътници.

Днешният скок в цената на акциите на Virgin Galactic обаче идва след 30% спад през изминалата година, когато се натрупаха някои неуспехи и оттегляне на известни акционери. 

Експертите вярват, че новият бизнес може да изключително атрактивен, стига да се намери как да се управляват рисковете. Инцидентите например са сериозно предизвикателство, защото един такъв

може да бъде пагубен за бизнеса.“

Първоначално се очакваше Virgin Galactic да стартира търговска услуга до средата на 2020 г. Тази година компанията измести целта си към началото на 2022 г.

Коментари: 0