Авиокомпаниите масово ще заобикалят Беларус след „държавното пиратство“

Превозвачите не дочакаха официалните насоки на правителствата

Авиокомпаниите масово ще заобикалят Беларус след „държавното пиратство“

Снимка: БТА

4805 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Редица авиокомпании заявиха в понеделник, че ще заобикалят въздушното пространство на Беларус, след като тамошните власти бяха обвинени в „държавно пиратство“. Междувременно Европейският съюз подготвя сурови санкции срещу страната, една от които може да доведе до ограничаване на международния транспортен трафик през територията ѝ, в това число и наземния.

Авиопиратството на Беларус

Беларус влезе в заглавията на медиите по цял свят, след като вчера военен самолет бе издигнат, за да прихване граждански полет на Ryanair по линията Атина – Вилнюс. Мотивът бе сигнал за бомба, но крайният резултат – арестуван опозиционен журналист. Западът открито се шокира от действията на Минск и остро и официално порица случая. Редица правителства, начело с ирландското, определиха инцидента като „авиационно пиратство, спонсорирано от държавата“. С подобни думи го нарече и изпълнителният директор на Ryaniar – Майкъл О‘Лиъри.

Ирландският нискотарифен авиопревозвач съобщи, че ще промени маршрута на полетите си и вече няма да преминава през въздушното пространство на Беларус. Така линията Атина – Вилнюс, по която летеше вчерашният приземен самолет, в бъдеще ще се отклонява през Полша. Някои други превозвачи също предприеха подобни действия, без да чакат насоки от правителствата си.

Обединеното кралство заяви, че издава съобщение, с което инструктира британските авиокомпании да преустановят полетите си над Беларус. От там казаха още, че ще прекратят незабавно въздушното разрешение за беларуския национален превозвач „Белавия“.

Латвийската авиокомпания airBaltic и скандинавската SAS също заявиха, че ще спрат да използват беларуското въздушно пространство, а регистрираната в Кипър Avia Solutions последва примера. Литовският министър на транспорта Мариус Скуодис заяви, че полският LOT и унгарската авиокомпания Wizzair също няма да го използват. Той каза още, че всички полети до и от литовските летища от полунощ трябва да избягват въздушно пространство на съседката ѝ, която е бивша съветска република.

Страните призоваха и за освобождаването на 26-годишния Роман Протасиевич, който бе задържан след принудителното кацане на самолета. Смята се, че именно присъствието на младия журналист на борда е истинската причина за случилото се. Според информацията той е бил обект на преследване от разузнавачи още в Атина, като е вероятно агенти на службите да са били на същия полет и те да са подали фалшивия сигнал за бомба.

Протасиевич отдавна е във фокуса на беларуските власти. Още като ученик той участва в протести срещу управлението на Александър Лукашенко, а днес, в ролята си на журналист, пише открито за спорните действия на авторитарния президент. Държавният глава е начело на бившата съветска република от 1994 г. насам, а през миналата 2020 г. бе преизбран за пореден път – според критиците чрез фалшификация. 

Коментари: 0