ЕС се обедини срещу Беларус

Страните членки подкрепиха санкции срещу страната и срещу определени хора от властта

ЕС се обедини срещу Беларус

Снимка: БТА

1488 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви възможно най-бързо списък на хора и организации в Беларус, на които да бъдат наложени допълнителни санкции.

Авиопиратството на Беларус

Заключенията са в отговор на принудително приземения самолет в Минск, извършващ полет от Атина за Вилнюс и задържането на опозиционния журналист Роман Протасиевич и София Сапега, за чиито безусловно освобождаване настояват.

 „С две думи, ние няма да толерираме опитите да се играе на руска рулетка с живота на невинни цивилни граждани. Това, което се случи, е неприемливо“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въздушните сили на Беларус са били използвани за осъществяване на похищение.  „Със службите на авиацията бе извършена злоупотреба, за да подпомогнат държавата да поеме контрола върху въздухоплавателно средство от ЕС. Беларус използва контрола върху своето въздушно пространство, за да осъществи похищение под контрола на държавата. Затова повече не можем да вярваме в безопасността на полетите над Беларус и Съветът ще предприеме мерки, за да забрани полетите над пространството на ЕС, както и достъпа до летищата на беларуските линии до Общността“.

Лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия и осъдиха незаконните, провокативни и подривни действия на Русия срещу ЕС, страните членки и извън тях. Те препотвърдиха единството на Общността и солидарността срещу такива действия, в т.ч. и с партньорите от Изток. 

„Всички се съгласихме, че Русия непрекъснато провокира нашите интереси и ценности“, каза Урсула фон дер Лайен и допълни, че се виждат опитите ѝ да раздели и отслаби страните членки.

Американският президен приветства действията на Европейският съюз и допълни, че екипът му разработва подходящи опции, за да може лицата, отговорни за инцидента, да понесат съответни последствия.

Коментари: 0