САЩ виждат силна подкрепа за минималния глобален данък

Миналата седмица Вашингтон се съгласи ставката за международните корпорации да бъде 15% и големите европейски икономики са положително настроени

САЩ виждат силна подкрепа за минималния глобален данък

Снимка: БТА

600 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Заместник финансовият министърът на САЩ Уоли Адеемо очаква силна подкрепа от партньорите от Г-7 за предложения от Вашингтон 15%+ глобален минимален корпоративен данък. „Предполагам, че ще видите обединена подкрепа сред Г-7 занапред“, каза Адеемо пред Reuters в понеделник, след като Франция, Германия, Италия и Япония направиха положителни коментари по предложението на Министерството на финансите. Тази подкрепа може да бъде изразена по време на лична среща на министрите на финансите на страните от Г-7 в Лондон на 4-5 юни, каза Адеемо.

Оптимизмът относно дълго търсената всеобхватна сделка за това как да се облагат най-големите мултинационални корпорации и компании за дигитални услуги се увеличава. Министерството на финансите миналата седмица заяви, че ще приеме глобална минимална данъчна ставка от 15% или по-висока. Тя е доста под предложената от администрацията на Байдън минимална ставка от 21% за чуждестранните доходи на американските компании и 28-те процента, предложени за вътрешния корпоративен данък.

Financial Times в четвъртък съобщи, че страните от Г-7 са близо до споразумение относно корпоративното данъчно облагане на мултинационални фирми. Преговорите се провеждат сред близо 140 държави чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но страните от Г7 - САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - имат силно влияние върху многостранните решения.

Реакцията на Великобритания, която председателства Г-7, в момента има 19% корпоративна данъчна ставка. Запитан дали страната ще подкрепи минимума от 15%, премиерът Борис Джонсън измести фокуса върху данъчното облагане на големи технологични компании като Alphabet Inc и Facebook Inc.

„Постигането на международно споразумение относно облагането на големите цифрови компании е приоритет и ние приветстваме подновения ангажимент на САЩ за постигане на решение“, каза Джонсън.

Очаква се американското предложение за глобален минимален данък да бъде ключова тема за обсъждане на предварителната виртуална среща на лидерите на Г-7 в петък.

Адеемо, който участва в данъчните преговори на ОИСР, очаква широк международен ангажимент за 15%+ ставка. Той също така очаква подкрепа в Конгреса за увеличаване на корпоративния данък в САЩ чрез намаляване на разликата между американските и задграничните ставки.

През 2017 г. администрацията на Тръмп и републиканците в Конгреса намалиха американската корпоративна данъчна ставка на 21% и установиха минимална данъчна ставка върху чуждестранните доходи от нематериални източници на 10.5%. Бизнес групи, включително Американската търговска камара, се противопоставиха на всякакво увеличение на данъците в САЩ с аргумента, че ще поставят американските фирми в неравностойно положение.

Адеемо каза, че по-високият минимален данък в САЩ ще осигури стимули за други страни да преминат към американската ставка. „Ако успеем да накараме света да каже, че е готов да се споразумее поне за 15%, това ни дава възможност да се върнем към международния разговор, след като приключим местното обсъждане.“

Председателят на финансовия комитет в Сената Рон Уайдън заяви, че е окуражен от напредъка на Министерството на финансите в преговорите. „Глобално споразумение би могло да подкрепи необходимите реформи в данъчното законодателство на САЩ, като гарантира, че нашите мултинационални корпорации са стимулирани да инвестират в САЩ и да плащат справедливия си дял“, каза той.

Преговарящите в данъчните преговори на ОИСР целят да постигнат споразумение още това лято.

По време на срещата на финансовите лидери на Г-20 във Венеция през юли трябва да има добро усещане за единство около глобалната минимална данъчна структура, каза Адеемо. Той добави, че ще има много технически подробности, за да се изработи, така че може да се наложи окончателно споразумение, докато лидерите на Г-20 се срещнат в Рим в края на октомври.

Коментари: 0