Бюджетът на Министерство на културата ще се проверява

Служебният министър може да поиска оставката на Емил Кошлуков, след като БНТ прекъсна програмата си заради брифинг на ГЕРБ

Бюджетът на Министерство на културата ще се проверява

Снимка: Красимир Свраков

1468 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Трябва да проверим състоянието на бюджета, трябва да проверим извършеното дотук, да знаем с какво разполагаме и продължаваме със серия добри намерения. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков при представяне на приоритетите на министерството днес. Създадени са 4 инициативни групи, които подготвят промени в Закона  за културното наследство, Закона за филмовата индустрия и Закона за закрила и развитие. По думите на Минеков тези нормативни актове са критикувани отдавна.

При липсата на парламент това няма да бъде реализирано, но аз се надявам, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който имаме Народно събрание, тези проекти да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване", заяви той.

Специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо дали е движимо или недвижимо. Новото формирование ще бъде подчинено на Министерство на културата и на МВР едновременно. По думите на служебния министър тази група ще наподобява френската служба за защита на културните ценности и тази на карабинерите в Италия.

Минеков каза, че е получил много обаждания относно прекъсването на редовната програма на БНТ, за да се излъчва брифинг на политическа партия. Той напомни, че БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност и много добре е описано кога може да има прекъсване, а именно – в случай на изключителни обстоятелства.

„Нарушенията стават системни. Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков“, заяви служебният министър на културата, добавяйки, че ще се работи и по Закона за радиото и телевизията, както и по Закона за авторските права. Ще бъде създаден и регистър на независимите артисти в България.

Ние сме в най-бедното министерство. Културата бе ненужна години наред. Тя бе забравена и то по такъв начин, че бюджетът да се срива постепенно“, коментира Минеков и допълни, че ще настоява за осветяване на собствеността на медиите.

Коментари: 0