Дългът в Европа става все по-скъп

Пенсионните фондове най-после отново ще получават пари за инвестициите си в облигации

Дългът в Европа става все по-скъп

Снимка: БТА

752 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

За първи път от години глобалното предлагане на дълг с отрицателна доходност значително намалява. Тенденцията е най-силна в Европа, където облигациите под нула са ежедневие за инвеститорите. Въпреки че промяната ще бъде приветствана от тези, които търсят безопасна доходност от нови инвестиции, това означава, че настоящите притежатели на облигации губят пари (бел. р. - цените на облигациите падат, когато доходността се повиши). Това също така сигнализира, че по-високите разходи за заеми са ще са факт за всички - от правителствата до корпорациите, обяснява Bloomberg в свой анализ.

Това би могло да бъде особено неприятен тласък за компании с нисък кредитен рейтинг и правителства на развиващите се пазари. Ако се поддържа, нарастващата доходност може да ознаменува края на фаза, в която ключово предположение за инвеститорите - че ще получават пари срещу предоставяне на пари - е обърнато с главата надолу.

Световното количество облигации с отрицателна доходност започна сериозно да се натрупва през 2014 г., след което скочи през 2016 г. Доходността по 10-годишните германски държавни облигации, еталон за безопасни инвестиции, е под нулата от май 2019 г. Тя обаче се изкачи от -0.9% до -0.14%. 30-годишните германски облигации, които бяха с отрицателна доходност през по-голямата част от миналата година, сега са на ниво от 0.42%. Общата сума на дълговете с отрицателна доходност е спаднала до около 12 трлн. долара. За сравнение, през декември, когато бе достигнат максимумът, сумата бе малко над 18 трлн. долара.

Облигациите са с отрицателна доходност, когато цената, която инвеститорите плащат за тях, е повече от лихвата и главницата, която те ще получат обратно. Инвеститорите може да са готови да приемат тази загуба в замяна на относителната безопасност, която предоставя кредитополучателят - правителство или голяма корпорация. На Европа се падат около 60% от отрицателния доход в света.

Отрицателната доходност в Европа се дължи на слаба икономика и половин десетилетие на безпрецедентна парична намеса. Европейската централна банка намали до голяма степен лихвените проценти и купи огромно количество облигации, като спомогна за повишаване на цените им и намаляване на доходността им. Сега тя държи една трета от целия дълг на някои държави членки.

Сега европейската икономика е напът към възстановяване. ЕЦБ прогнозира, че икономиката на 27-членния Европейски съюз ще се разшири с повече от 4% през 2021 г., след като е намаляла с 6% през миналата година. Подобен обрат може да представлява „най-големият принос за глобалния растеж“ през следващите месеци, заяви Goldman Sachs в скорошна бележка до инвеститорите.

Като цяло ревизията на растежа в посока нагоре означава спад на цените на облигациите и по-високи доходи. Това е така, защото инвеститорите очакват централните банкери да позволят лихвените проценти да се повишат отново. Купувачите на облигации пък изискват по-висока доходност, когато се притесняват от нарастващите потребителски цени, които ще подкопаят възвращаемостта им.

Наскоро инвеститорите заеха къси позиции по германски 10-годишни облигации, залагайки че цените им ще паднат и доходността ще се повиши. Продажбата на двугодишни германски облигации на 18 май също отчете най-слабото търсене от юли 2019 г., докато апетитът на търг на следващия ден за 10-годишни облигации падна до най-ниското си ниво от повече от година. Ситуацията изглежда най-притеснителна за Италия и Гърция, където инвеститорите са по-загрижени за тежестта на държавния дълг.

Не е ясно доколко може да се покачат лихвите, но все още има много купувачи, нетърпеливи да скочат в германски облигации, ако и когато доходността премине над нулата. Това се отнася най-вече за пенсионните фондове, които се нуждаят от безопасна положителна доходност, за да обезпечат бъдещите си задължения.

Коментари: 0